poniedziałek, 26 października 2020

BAKŁAŻAN "NADZIANY" (maltańskie inspiracje)


Pozostaję w klimatach maltańskich i z radością wrzucam na bloga przepis z bakłażanem w roli głównej. Danie obiadowo - kolacyjne wyszło tak udane, że moim zdaniem plasuje się w pierwszej dziesiątce moich przepisów na blogu. Dla takich chwil tryumfu w mojej kuchni warto żyć!!!

Składniki:

(porcja dla 2 - 4 osób)
  • 550 g bakłażana (2 sztuki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g boczniaków
  • 100 g cebuli
  • 125 g tofu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/4 papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

sos:

  • 3 łyżki śmietany gęstej wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ogórka marynowanego w curry (lub konserwowego)
  • sól, pieprz, płatki chilli

dodatki:

  • brokuł gotowany na parze
  • czerwone śliwki mirabelki z kompotu
  • ogórki marynowane w curry

Wykonanie:

  1. Myję bakłażany i przekrajam wzdłuż na pół.
  2. Wrzucam bakłażany do wrzątku i gotuję 6 minut.
  3. Wyjmuję, lekko studzę i łyżeczką wydrążam środek.
  4. Kroję miąższ na małe kawałki i odkładam.
  5. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę plus przyprawy (papryki, kolendrę, sól, pieprz).
  6. Mieszam i dodaję pokrojone w paski boczniaki.
  7. Dodaję pokrojone w kostkę tofu.
  8. Dobrze podsmażam, aż boczniaki będą złociste.
  9. Dodaję pokrojony miąższ bakłażana. Mieszam 5 min aż wszystko się połączy.
  10. Wlewam sos sojowy i przecier pomidorowy i podsmażam kolejne 5 minut.
  11. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
  12. W naczyniu żaroodpornym układam wydrążone bakłażany, każdego wypełniam farszem i piekę 35 - 40 minut.
  13. W międzyczasie gotuję ulubione dodatki ( u mnie brokuł na parze)
  14. Przygotowuję sos (składniki sosu mieszam w miseczce).
  15. Upieczonego bakłażana podaję z sosem i dodatkami.
Sos śmietanowy z ogórkiem w curry

0 komentarze

Prześlij komentarz