Pozostaję w klimatach maltańskich i z radością wrzucam na bloga przepis z bakłażanem w roli głównej. Danie obiadowo - kolacyjne wyszło tak udane, że moim zdaniem plasuje się w pierwszej dziesiątce moich przepisów na blogu. Dla takich chwil tryumfu w mojej kuchni warto żyć!!!
Składniki:
(porcja dla 2 - 4 osób)- 550 g bakłażana (2 sztuki)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 g boczniaków
- 100 g cebuli
- 125 g tofu naturalnego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- 1/4 papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
sos:
- 3 łyżki śmietany gęstej wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 ogórka marynowanego w curry (lub konserwowego)
- sól, pieprz, płatki chilli
dodatki:
- brokuł gotowany na parze
- czerwone śliwki mirabelki z kompotu
- ogórki marynowane w curry
Wykonanie:
- Myję bakłażany i przekrajam wzdłuż na pół.
- Wrzucam bakłażany do wrzątku i gotuję 6 minut.
- Wyjmuję, lekko studzę i łyżeczką wydrążam środek.
- Kroję miąższ na małe kawałki i odkładam.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę plus przyprawy (papryki, kolendrę, sól, pieprz).
- Mieszam i dodaję pokrojone w paski boczniaki.
- Dodaję pokrojone w kostkę tofu.
- Dobrze podsmażam, aż boczniaki będą złociste.
- Dodaję pokrojony miąższ bakłażana. Mieszam 5 min aż wszystko się połączy.
- Wlewam sos sojowy i przecier pomidorowy i podsmażam kolejne 5 minut.
- Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
- W naczyniu żaroodpornym układam wydrążone bakłażany, każdego wypełniam farszem i piekę 35 - 40 minut.
- W międzyczasie gotuję ulubione dodatki ( u mnie brokuł na parze)
- Przygotowuję sos (składniki sosu mieszam w miseczce).
- Upieczonego bakłażana podaję z sosem i dodatkami.
0 komentarze
Prześlij komentarz