Składniki:
- 450 g grzybów leśnych
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
- sól, pieprz, liść laurowy
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka"
- 125 ml śmietany (u mnie 13% owsiana)
Wykonanie:
- Grzyby oczyszczam, myję i suszę na ścierce do naczyń.
- Kroję drobno szalotki, czosnek i grzyby.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
- Na patelnię wrzucam szalotki i smażę aż się trochę zeszklą.
- Dodaję czosnek i grzyby. Podsmażam ok 10 min na większym ogniu, tak aby trochę się przypiekły (nie za mocno). Mieszam od czasu do czasu.
- Dodaję sporo pieprzu, solę i wrzucam liść laurowy. Smażę 5 min.
- Wlewam wrzątek i wsypuję "jarzynkę".
- Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
- Wlewam śmietanę, zagotowuję i gotowe.
- Sos dodaję do makaronu, ziemniaków, klusek lub kaszy. Posypuję płatkami chilli i natką pietruszki.
0 komentarze
Prześlij komentarz