piątek, 18 września 2020

WEGAŃSKI SOS Z GRZYBÓW LEŚNYCH

 


Sos ze świeżych grzybów leśnych, to dla mnie rarytas. Szczególnie kiedy sama je nazbieram. Przyjemny spacer po lesie, a przy okazji składniki na obiad. Był kiedyś taki rok, kiedy z braku własnych grzybów, ratowałam się kupnymi. Szybko pożałowałam... były bardzo niewegańskie:)

Składniki:

  • 450 g grzybów leśnych
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka"
  • 125 ml śmietany (u mnie 13% owsiana)
do podania: płatki chilli, natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Grzyby oczyszczam, myję i suszę na ścierce do naczyń.
  2. Kroję drobno szalotki, czosnek i grzyby.
  3. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
  4. Na patelnię wrzucam szalotki i smażę aż się trochę zeszklą.
  5. Dodaję czosnek i grzyby. Podsmażam ok 10 min na większym ogniu, tak aby trochę się przypiekły (nie za mocno). Mieszam od czasu do czasu.
  6. Dodaję sporo pieprzu, solę i wrzucam liść laurowy. Smażę 5 min.
  7. Wlewam wrzątek i wsypuję "jarzynkę".
  8. Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
  9. Wlewam śmietanę, zagotowuję i gotowe.
  10. Sos dodaję do makaronu, ziemniaków, klusek lub kaszy. Posypuję płatkami chilli i natką pietruszki.

0 komentarze

Prześlij komentarz