![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbLxJtQjuBCUFGJKlC3Jkri0zzo577rhVE-k5bHphXP3Wk2QXXXSKA7qqfpyYaP_COykHMPxAO2YRIdexsV4XC2EPjOAqX3ns6dE90FS-IN8HKm0MkTITdOfhkMPzdGmmIAJoS1KNJfRGM/w480-h640/3.jpg)
Składniki:
- 450 g grzybów leśnych
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
- sól, pieprz, liść laurowy
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka"
- 125 ml śmietany (u mnie 13% owsiana)
Wykonanie:
- Grzyby oczyszczam, myję i suszę na ścierce do naczyń.
- Kroję drobno szalotki, czosnek i grzyby.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
- Na patelnię wrzucam szalotki i smażę aż się trochę zeszklą.
- Dodaję czosnek i grzyby. Podsmażam ok 10 min na większym ogniu, tak aby trochę się przypiekły (nie za mocno). Mieszam od czasu do czasu.
- Dodaję sporo pieprzu, solę i wrzucam liść laurowy. Smażę 5 min.
- Wlewam wrzątek i wsypuję "jarzynkę".
- Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
- Wlewam śmietanę, zagotowuję i gotowe.
- Sos dodaję do makaronu, ziemniaków, klusek lub kaszy. Posypuję płatkami chilli i natką pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkCyTvX5CGTlJ_CDnmT1Ic1lDItlPIfrz9Y4MsYDBl-pnoxI4TPsiVbgSmVOW8fk2BbdfLkjn3gx_gaEFMb4qUa_Zk8DAsqZ51WdspP5XnEuvQUcOEv2zsJVE9eTCBIwrxzYSKjDGiyFis/w480-h640/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGoiJyjTs0ufmkxrVHk6qy2XI68uFf9ikFfdeCmEiilJTkPTfoJLrnaBcZsa2BWYLiDGnvBY3mzM4cydsmNkeQUZceqkP0j8YrnodKj7iX_3UkNu5NbW-affcovex0vlX8kPHXdpuqeCdL/w640-h640/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaw73Tm3jyFMC2WrDUgtw_r-wnfSaWSd4HUkY-ndu8eiPzjgh4zdqjBeTFzbROsVaAY2IuG4r03FNXS0UNxKLt_CbgiUI855uLNqxEzBqEJ0qI91Bobyw5WP9FLE3b5rxgpiTy6BAzpAX0/w640-h640/4.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz