wtorek, 29 grudnia 2020

KREM Z CUKINII


Bardzo szybka i SMAKowita kremowa zupa, która na stole ląduje w niecałe 30 minut. W maksymalnie zakręconym dniu, potrzebuję expresowego dania z paru składników. Przepis ten zawsze mam w pamięci, bo nie jeden raz uratował mój honor w kuchni:)

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 50 g cebuli
  • 50 g pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 g cukinii
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą, czosnkiem granulowanym i przechowuję w słoiku)
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • płatki chilli

Wykonanie:

  1. W garnku, w którym będę gotowała zupę rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, por i czosnek. Pilnuję żeby nic się nie przypaliło.
  2. Dorzucam pokrojoną cukinię, mieszam i chwilę podduszam.
  3. Dolewam wodę (ja daję wrzątek) i przyprawiam "jarzynką", solą i pieprzem.
  4. Gotuję ok 15-20 minut.
  5. Dodaję mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i miksuję na krem.
  6. Próbuję i w razie potrzeby dodaję soli i pieprzu.
  7. Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz