poniedziałek, 7 grudnia 2020

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I TOFU

 


Pierogi kojarzą mi się z ogromem pracy i dużym bałaganem w kuchni. Jednak kiedy robię ich niewiele, np. 30 sztuk, a nie 130, to sprawa wygląda inaczej. Wszystko idzie sprawnie i nawet nie wiem kiedy, pierwszy gotowy pieróg jest na moim widelcu:) Zatem, wystarczy spuścić z tonu z ilością i diabeł nie taki straszny...

Składniki:

(na ok. 30 sztuk)

ciasto:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki

farsz:

  • 100 g soczewicy brązowej
  • 125 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g cebuli czerwonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do blendera i wyrabiam na ciasto.
  2. Brązową soczewicę przepłukuję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  3. W międzyczasie na patelni z olejem, podsmażam cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  4. W misce widelcem rozdrabniam tofu, dorzucam cebulę i ugotowaną soczewicę.
  5. Dodaję przyprawy.
  6. Blenderem ręcznym lekko blenduję tak, by pozostały większe kawałki.
  7. Ciasto wałkuję i lepię pierogi.
  8. Gotuję w osolonej wodzie 2 min. od wypłynięcia pierogów.
  9. Podaję polane sosem sojowym.
  10. Kiedy zostanie mi trochę ciasta, wałkuję je na cienkie placki i smażę na suchej patelni.


2 komentarze: