Bardzo lubię mieć w lodówce pastę bądź humus, wtedy nie ma problemu ze śniadaniem lub przekąską. Wystarczy dobry, domowy chleb i można biec dalej. Zrobienie pasty to kwestia 5 min, a jak zadbam o to, by w spiżarce był zapas strączków, codziennie mogę serwować inne zdrowe smarowidło.
Składniki:
- 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- woda
Wykonanie:
- Przepłukaną ciecierzycę wrzucam do blendera razem z przecierem, oliwą, kuminem i papryką.
- Dolewam trochę zimnej wody i blenduję.
- Jeżeli jest za ścisła, dolewam wodę i blenduję aż gęstość będzie odpowiednia dla pasty.
- Cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę i dorzucam do pasty. Mieszam łyżką.
- Solę i pieprzę do smaku.
- Podaję na kromce chleba.
Polecam bardzo dobra pasta i blyskawicznie sie robi
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń