środa, 2 grudnia 2020

Gofry bez pszenicy




Przygotowuję je często na drugie śniadanie. Polane syropem daktylowym SMAKują wyśmienicie. Do tego espresso i mogę działać dalej. Sprawdzą się też na wycieczce i w lunchboxie. Nie mogę powiedzieć jak SMAKują następnego dnia, bo nigdy nie przetrwały nocy:)

Składniki:

(na ok. 12 szt.)

składniki suche:

  • 100g mąki jaglanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:

  • 1 banan (80g)
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia gofrownicy
  • cukier puder
  • syrop daktylowy

Wykonanie:

  1. Zalewam siemię lniane wodą i odstawiam na 10 min, aż utworzy się "kisiel".
  2. Do jednej miski wrzucam suche składniki i mieszam trzepaczką, aby napowietrzyć mieszankę.
  3. Do drugiej miski wlewam mokre składniki: rozgniecionego widelcem banana,  siemię lniane rozmieszane z wodą, mleko i olej. Mieszam energicznie widelcem.
  4. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam trzepaczką.
  5. Odstawiam na 10 min.
  6. Rozgrzewam gofrownicę, smaruję olejem i smażę gofry ok. 8 min (czas pieczenia zależy od rodzaju sprzętu kuchennego).
  7. Gofry podaję posypane cukrem pudrem i polane syropem daktylowym.


0 komentarze

Prześlij komentarz