Nazwa uszka jest nieco myląca w tym przypadku, bo są to raczej pierogi smażone. W mojej rodzinie babcia Tosia mówiła na nie uszka i tak zostało. Dopiero jako osoba dorosła zorientowałam się, że kształt uszek jest inny. Babcia Tosia przywiozła ten przepis z Wileńszczyzny i odkąd pamiętam jest to potrawa numer jeden na naszym wigilijnym stole i żadna inna nie może się z nią równać. Można je mrozić i odgrzewać później w piekarniku. Zaoszczędza to cenny czas przed świętami. Pięknie się rumienią i są chrupiące (to zasługa ciasta krucho-drożdżowego). Do tego barszcz i ach....
Składniki:
ciasto:
- 125ml mleka
- 100 g margaryny wegańskiej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego plus 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
- 400 g mąki
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
farsz:
- ok.130 - 150 g grzybów suszonych
- 300 g cebuli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
farsz:
- Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 min.
- Odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję 30 min.
- Odcedzam, szatkuję drobno grzyby lub przekręcam przez maszynkę z dużymi oczkami lub rozdrabniam w blenderze.
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam drobno posiekaną cebulę.
- Dodaję grzyby, sól i pieprz do smaku.
- Farsz musi być wyrazisty, potrzebuje sporo soli i pieprzu.
- Podsmażam aż grzyby i cebulka będą miękkie.
- Studzę farsz.
ciasto:
- Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam żeby napęczniały.
- W mleku rozpuszczam margarynę i studzę.
- Drożdże mieszam z cukrem i odrobiną mleka.
- Do mleka z rozpuszczoną margaryną dodaję "jajko" z siemienia, drożdże z cukrem i olej.
- Do miksera wsypuje mąkę, sól, gałkę.
- Dodaję mieszankę mokrych składników z pkt. 4) i mieszam na ciasto.
lepienie i smażenie uszek:
- Wałkuję ciasto i lepię uszka smarując brzegi wodą żeby się nie rozkleiły (to ważne!).
- Na patelnię wlewam olej, tak aby przykrył dno i smażę uszka na średniej mocy palnika uszka.
- Obracam parę razy do zrumienienia i odkładam na ręcznik papierowy.
- Można je odgrzewać w piekarniku.
0 komentarze
Prześlij komentarz