piątek, 11 grudnia 2020

RISOTTO Z CUKINIĄ I TOFU

 


Niektóre potrawy są po prostu za dobre! Drugi dzień z rzędu gotuję risotto, nie mogę się nadziwić, że bez parmezanu i masła można uzyskać tak wspaniały SMAK. Czuję się po nim lekko, bo nie zawiera tyle tłuszczu co tradycyjne risotto. Wczoraj jadłam je na obiad i na kolację (nawet nie odgrzewałam). Czas przygotowania to ok. 25 min.

Składniki:

(porcja na 3 -4 osób)
  • 200g cukinii
  • 50 g białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 150 g tofu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

  • 250 g ryżu do risotto
  • 50 ml białego wina (można pominąć i dodać wodę)
  • 600 ml wrzątku
  • 1 łyżka przyprawy "jarzynka" (robię sama: mielę suszoną włoszczyznę, sól, czosnek granulowany, kurkumę i przechowuję w słoiku)

  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, należy próbować)
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (zagęszczają i dają serowy posmak - do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością - bardzo potrzebny składnik w kuchni wegańskiej)
  • 1 łyżka koperku świeżego (ja dałam mrożony)
  • płatki chilli do posypania

Wykonanie:

  1. Cukinię tarkuję na grubych oczkach i odstawiam.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i posiekany por z czosnkiem.
  3. Podsmażam na małym ogniu ok. 3 min pilnując by się nic nie przypaliło, bo inaczej risotto będzie stracone.
  4. Dodaję ryż - podsmażam i mieszam ok. 1 min.
  5. Dodaję cukinię - podsmażam i mieszam ok. 2 min.
  6. Wlewam wino lub wodę - mieszam ok. 1 min.
  7. Dolewam 600 ml wrzątku plus przyprawę "jarzynkę".
  8. Zakrywam garnek, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 15 min.
  9. W międzyczasie tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski.
  10. Dodaję sos sojowy, paprykę ostrą, kurkumę, pieprz i mieszam.
  11. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam tofu aż się zrumieni.
  12. Dodaję tofu do garnka z risotto.
  13. Dorzucam resztę przypraw: sól, pieprz, płatki drożdżowe i koperek.
  14. Mieszam i gotowe!
  15. Jeżeli risotto wydaje się być zbyt rzadkie, zostawiam przykryty garnek na 5 min.
  16. Gotowe danie posypuję na talerzu płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz