Niektóre potrawy są po prostu za dobre! Drugi dzień z rzędu gotuję risotto, nie mogę się nadziwić, że bez parmezanu i masła można uzyskać tak wspaniały SMAK. Czuję się po nim lekko, bo nie zawiera tyle tłuszczu co tradycyjne risotto. Wczoraj jadłam je na obiad i na kolację (nawet nie odgrzewałam). Czas przygotowania to ok. 25 min.
Składniki:
(porcja na 3 -4 osób)
- 200g cukinii
- 50 g białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g tofu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto
- 50 ml białego wina (można pominąć i dodać wodę)
- 600 ml wrzątku
- 1 łyżka przyprawy "jarzynka" (robię sama: mielę suszoną włoszczyznę, sól, czosnek granulowany, kurkumę i przechowuję w słoiku)
- 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, należy próbować)
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (zagęszczają i dają serowy posmak - do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością - bardzo potrzebny składnik w kuchni wegańskiej)
- 1 łyżka koperku świeżego (ja dałam mrożony)
- płatki chilli do posypania
Wykonanie:
- Cukinię tarkuję na grubych oczkach i odstawiam.
- Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i posiekany por z czosnkiem.
- Podsmażam na małym ogniu ok. 3 min pilnując by się nic nie przypaliło, bo inaczej risotto będzie stracone.
- Dodaję ryż - podsmażam i mieszam ok. 1 min.
- Dodaję cukinię - podsmażam i mieszam ok. 2 min.
- Wlewam wino lub wodę - mieszam ok. 1 min.
- Dolewam 600 ml wrzątku plus przyprawę "jarzynkę".
- Zakrywam garnek, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 15 min.
- W międzyczasie tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski.
- Dodaję sos sojowy, paprykę ostrą, kurkumę, pieprz i mieszam.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam tofu aż się zrumieni.
- Dodaję tofu do garnka z risotto.
- Dorzucam resztę przypraw: sól, pieprz, płatki drożdżowe i koperek.
- Mieszam i gotowe!
- Jeżeli risotto wydaje się być zbyt rzadkie, zostawiam przykryty garnek na 5 min.
- Gotowe danie posypuję na talerzu płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz