wtorek, 8 grudnia 2020

BRUKSELKA Z SZALOTKĄ I SEZAMEM


Z brukselką nie mam dobrych wspomnień, więc niechętnie wykorzystywałam ją w kuchni. Moje nastawienie się zmieniło, kiedy zamiast gotować (brrrr), zaczęłam piec w piekarniku. Smak, kolor, zapach jest kompletnie inny i teraz kupuję ją tak samo często jak włoszczyznę czy ziemniaki. Obiad z paru składników w pół godziny, to lubię.

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek

sos:

  • 2 łyżki gęstej, wegańskiej śmietany (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka świeżego koperku (u mnie mrożony)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
  2. Brukselkę i szalotki kroję na połówki i wrzucam do naczynia żaroodpornego.
  3. Posypuję sezamem i pozostałymi przyprawami.
  4. Polewam oliwą, sosem sojowym i syropem klonowym.
  5. Mieszam dokładnie rękami.
  6. Wstawiam do piekarnika na 20 min.
  7. W międzyczasie gotuję ulubioną kaszę, ryż czy ziemniaki (u mnie kasza jaglana).
  8. Robię sos z powyższych składników (mieszam w miseczce).
  9. Po 20 minutach, otwieram piekarnik i mieszam łyżką brukselki.
  10. Dopiekam jeszcze 10 min.
  11. Brukselkę podaję z ulubioną kaszą lub ziemniakami i łyżką sosu.

0 komentarze

Prześlij komentarz