Z brukselką nie mam dobrych wspomnień, więc niechętnie wykorzystywałam ją w kuchni. Moje nastawienie się zmieniło, kiedy zamiast gotować (brrrr), zaczęłam piec w piekarniku. Smak, kolor, zapach jest kompletnie inny i teraz kupuję ją tak samo często jak włoszczyznę czy ziemniaki. Obiad z paru składników w pół godziny, to lubię.
Składniki:
- 400 g brukselki
- 4 szalotki
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżki oliwy z oliwek
sos:
- 2 łyżki gęstej, wegańskiej śmietany (u mnie owsiana)
- 1 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka świeżego koperku (u mnie mrożony)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
- Brukselkę i szalotki kroję na połówki i wrzucam do naczynia żaroodpornego.
- Posypuję sezamem i pozostałymi przyprawami.
- Polewam oliwą, sosem sojowym i syropem klonowym.
- Mieszam dokładnie rękami.
- Wstawiam do piekarnika na 20 min.
- W międzyczasie gotuję ulubioną kaszę, ryż czy ziemniaki (u mnie kasza jaglana).
- Robię sos z powyższych składników (mieszam w miseczce).
- Po 20 minutach, otwieram piekarnik i mieszam łyżką brukselki.
- Dopiekam jeszcze 10 min.
- Brukselkę podaję z ulubioną kaszą lub ziemniakami i łyżką sosu.
0 komentarze
Prześlij komentarz