środa, 2 grudnia 2020

Chipsy z jarmużu



Jarmuż - cenne warzywo z rodziny kapustowatych, które często wykorzystuję w codziennej diecie. Robię zielone koktajle, dodaję do surówek (wcześniej skrapiając cytryną, by nabrały soczystości i nieco zmiękły). Ostatnio chrupiące liście jarmużu dodaję do zup, które przez to zyskują na wyglądzie i SMAKu. 

Składniki:

  • 100 - 200 g jarmużu (tyle by zmieściły się na blasze z piekarnika)
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
  2. Oddzielam liście jarmużu od twardych łodyg, kroję na mniejsze kawałki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą z oliwek.
  4. Dokładnie mieszam dłońmi, by przyprawy oblepiły jarmuż.
  5. Piekę ok. 10 min. Uważam by nie spalić delikatnych listków. 


0 komentarze

Prześlij komentarz