wtorek, 29 grudnia 2020

PIECZONE BATATY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I ORZESZKAMI PINII

Parę składników a taki SMAK! Sycące bataty, soczysta fasolka i słodkie, prażone orzeszki piniowe...do tego ostry, konkretny sos miso i szybki obiad gotowy. W sezonie zimowym korzystam z mrożonej fasolki, która przypomina mi soczyste kolory lata. 

Składniki:

  • 850 g batatów (1 duży)
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (mogą być włoskie)
  • do podania płatki chilli

sos miso:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego miso
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
  2. Obieram bataty i kroję w łódki.
  3. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą i przyprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszam rękoma.
  4. Piekę 40 minut.
  5. W międzyczasie mieszam w miseczce sos z podanych wyżej składników i odstawiam.
  6. Fasolkę szparagową wrzucam na wrzątek i gotuję 3 min, odcedzam.
  7. Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i podsmażam fasolkę ok. 3 min.
  8. Doprawiam solą i pieprzem.
  9. Dorzucam orzeszki i podsmażam chwilę uważając żeby orzeszki się nie przypaliły.
  10. Bataty z fasolką posypuję orzeszkami piniowymi.
  11. Parę kleksów sosu miso zaostrzy i doda charakteru potrawie.

0 komentarze

Prześlij komentarz