![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyq53Cg8-p3oOKtWCu-NdrJnslBINp1ZQbzBc7G-q3yhL-3TNEFV3czKKul4EH6tTkLMRMyv_U6f5vJ9NNEwbzXgLQQISzC0r3va_6c9G5JQndO7ZMZeDTQvBawj-JnY2VRF6mkr5vf4la/w640-h640/slodkie-ziemniaki-z-fasolka.jpg)
Parę składników a taki SMAK! Sycące bataty, soczysta fasolka i słodkie, prażone orzeszki piniowe...do tego ostry, konkretny sos miso i szybki obiad gotowy. W sezonie zimowym korzystam z mrożonej fasolki, która przypomina mi soczyste kolory lata.
Składniki:
- 850 g batatów (1 duży)
- 300 g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżki orzeszków piniowych (mogą być włoskie)
- do podania płatki chilli
sos miso:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego miso
- 2 łyżki musztardy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
- Obieram bataty i kroję w łódki.
- Wrzucam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą i przyprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszam rękoma.
- Piekę 40 minut.
- W międzyczasie mieszam w miseczce sos z podanych wyżej składników i odstawiam.
- Fasolkę szparagową wrzucam na wrzątek i gotuję 3 min, odcedzam.
- Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i podsmażam fasolkę ok. 3 min.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Dorzucam orzeszki i podsmażam chwilę uważając żeby orzeszki się nie przypaliły.
- Bataty z fasolką posypuję orzeszkami piniowymi.
- Parę kleksów sosu miso zaostrzy i doda charakteru potrawie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBfyfrbkF-nZa19i4mazcFAn18LYpDr5XyG8il1Had-9wqrg5aX5O7h7gNLzb-goYcG-JVsHz2p3UMRC_hRS1ynmVOPX-Ke4MZmuS7LREUz_c2xx_Om8iN4-C5wTnLCxEigDaJVoPMA8C2/w480-h640/bataty-z-fasolk%25C4%2585.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz