poniedziałek, 5 lipca 2021

KREMOWE KOPERKOWE FARFALLE Z EDAMAME



Fasolkę edamame gotuje się ok. 4 min, makaron średnio 7-8 min, więc jakby nie liczyć w niecałe 15 minut obiad mamy gotowy. Fasolkę można zastąpić groszkiem lub bobem.

Składniki:

  • makaron  dla 2 osób (u mnie farfalle)
  • 150 g edamame (przed ugotowaniem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chili
  • 3 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie sojowa 14%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • płatki chili

Wykonanie:

  1. Makaron i edamame gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzewam oliwę i wrzucam pokrojony czosnek i papryczkę chili.
  3. Podsmażam na średnim ogniu pilnując żeby czosnek się nie przypalił.
  4. Dodaję ugotowaną fasolkę, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotuję ok. 3 min.
  5. Dodaję ugotowany makaron, śmietankę i koperek. Mieszam chwilę.
  6. Skrapiam sokiem z cytryny.
  7. Na talerzu, gotowe danie posypuję płatkami chili.




0 komentarze

Prześlij komentarz