![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7oGv9PyXeDx2U-jVRIekZHq1XQ7prLhNrN2b7n6KQNS9IoZWI7IPr1yRAB_OGU2COEZjE_HKMd_GCxmtFlG6xHdEDgJ1dGEIck48LwTE3hgn3RPzuyVdi-bZz46TgVb3tZZkTDGmYTt5h/w494-h640/farfalle-with-edamame.jpeg)
Fasolkę edamame gotuje się ok. 4 min, makaron średnio 7-8 min, więc jakby nie liczyć w niecałe 15 minut obiad mamy gotowy. Fasolkę można zastąpić groszkiem lub bobem.
Składniki:
- makaron dla 2 osób (u mnie farfalle)
- 150 g edamame (przed ugotowaniem)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm papryczki chili
- 3 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie sojowa 14%)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- płatki chili
Wykonanie:
- Makaron i edamame gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni podgrzewam oliwę i wrzucam pokrojony czosnek i papryczkę chili.
- Podsmażam na średnim ogniu pilnując żeby czosnek się nie przypalił.
- Dodaję ugotowaną fasolkę, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotuję ok. 3 min.
- Dodaję ugotowany makaron, śmietankę i koperek. Mieszam chwilę.
- Skrapiam sokiem z cytryny.
- Na talerzu, gotowe danie posypuję płatkami chili.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA9o5ZrY6jXW_Qay2rEatW5XWW44xTh9yaEdu2Q_pcCqy2T54OFopIfMSwaK-HnQC8gpI41pQf8TKaGRHsmEVRiDmvjarBREp9FMxF8m_U7qf5UPEUwVDpvcqtv34CkR5iYRPF-h_4RXZy/w640-h480/outdoor-cooking.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWV7Gi1mTXUQfZMwzQj7S4dVDeugkNwXVwBOf_eCl5LWt0wLjzAPj_SG2BxFb6-Q8boA7m5qitVY377cJXYyohFg6Lff0mSrQCXNgQn9fZ4ABHYxYx2n-lBAtZUvoxwf1kjZxMCZWZ0Fum/w640-h480/vistnes-lighthouse.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz