czwartek, 29 lipca 2021

TOFU Z MŁODĄ CEBULKĄ I PIECZARKAMI


Zapomniana kostka tofu z lodówki, parę pieczarek i cebulki. Trzy główne składniki doprawione, podsmażone i wymieszane dały bogaty, pełny smak. 

Składniki:

  • 250 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1 cm papryczki chili
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • 150 g pieczarek
  • 4 młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • garść nerkowców

Wykonanie:

  1. Do miski wrzucam pokrojone tofu. Dodaję sos sojowy, oliwę z oliwek i paprykę ostrą, skórkę z limonki, papryczkę chili, starty imbir i syrop klonowy. Mieszam i odstawiam na 15 - 30 minut.
  2. W międzyczasie kroję pieczarki, cebulki i czosnek.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pieczarki. Dodaję cebulki i czosnek. Doprawiam solą i pieprzem.
  4. Do drugiej patelni wrzucam tofu i smażę aż nabierze brązowego koloru.
  5. Łączę składniki z dwóch patelni. 
  6. Dodaję nerkowce i sok z limonki. Mieszam.

0 komentarze

Prześlij komentarz