piątek, 30 lipca 2021

LIMONKOWA SOCZEWICA Z TAHINI I NERKOWCAMI



Limonkową soczewicę podałam rodzinie na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Zapach limonki miesza się z aromatycznym czosnkiem, a tahini w tym towarzystwie czuje się perfekcyjnie. Zatem jeżeli w szafce zalega Ci soczewica, to jest dobry moment by po nią sięgnąć:)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (sucha)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 limonki
  • garść prażonych nerkowców
  • garść natki pietruszki
  • do podania: ćwiartki limonki

Wykonanie:

  1. W osolonej wodzie gotuję soczewicę pilnując by się nie rozgotowała (ok. 15 min).
  2. Przecedzam i przelewam zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w plastry cebulę.
  4. Przyprawiam solą i kuminem. Mieszam i smażę aż się zeszkli.
  5. Do miski wrzucam soczewicę.
  6. Dodaję zeszkloną cebulę (razem z oliwą z patelni) i  przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Dorzucam nerkowce, tahini i natkę pietruszki.
  8. Skrapiam całość sokiem z limonki. 
  9. Podaję na ciepło lub zimno z ćwiartkami limonki.

0 komentarze

Prześlij komentarz