piątek, 25 września 2020

RYDZE Z PIEKARNIKA


Znalazłam w pobliskim lasku miejsce rydzowe i cała szczęśliwa biegam tam co drugi dzień, by zebrać nowe plony. Małe okazy marynuję w słoiki, a nieco większe zjadamy na obiad. Rydze z piekarnika okazały się strzałem w dziesiątkę. Podałam je z ziemniakami i świeżo ukiszoną kapustą. Jeżeli macie dostęp do tych grzybów, to szczerze polecam to danie. Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 300 g rydzów
  • 1 czerwona cebula
  • 175 g czarnej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Rydze myję (można też wyczyścić pędzelkiem lub szczoteczką) i osuszam.
  2. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
  3. Cebulę kroję w grube piórka.
  4. Rydze, cebulę i fasolę układam w żaroodpornym naczyniu.
  5. Solę, pieprzę i polewam oliwą.
  6. Mieszam wszystko ręką.
  7. Piekę 30 min, mieszam delikatnie. Grzyby, cebula puszczą sok.
  8. Podkręcam temperaturę do 200 stopni i piekę 15 - 30 min, aż większość płynu wyparuje i grzyby się zarumienią. Od czasu do czasu mieszam.
  9. Rydze podaję np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.

0 komentarze

Prześlij komentarz