![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRy2D6ygS0jivPjRNp0k2zGI7zFiEP7YVyM-m80kZmXS-_UISy6GRjOVXZ_15o5BMeFOqVgJREz4BF_CWSiyM6aUyjRuDpJ2BPW7vamo6gXO2aaZV6x50s5zwej-BcHGHDiabbMmumb977/w640-h640/IMG_2896.jpg)
Składniki:
- 300 g rydzów
- 1 czerwona cebula
- 175 g czarnej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Rydze myję (można też wyczyścić pędzelkiem lub szczoteczką) i osuszam.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
- Cebulę kroję w grube piórka.
- Rydze, cebulę i fasolę układam w żaroodpornym naczyniu.
- Solę, pieprzę i polewam oliwą.
- Mieszam wszystko ręką.
- Piekę 30 min, mieszam delikatnie. Grzyby, cebula puszczą sok.
- Podkręcam temperaturę do 200 stopni i piekę 15 - 30 min, aż większość płynu wyparuje i grzyby się zarumienią. Od czasu do czasu mieszam.
- Rydze podaję np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt0FYrBCEHvAh3UKiGQTPFEfczMIsVfd_wwjRafo2B388Aa81BtAKqZcbz-JroBdDXxyMVaBpW0mUyGDowXyFAZvKSc-cu2_LkdkESBAcVCVfjQWat3cRME8r2lZ9pzMqs9HfXf7PrTGtY/w480-h640/IMG_2902.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz