
Składniki:
- 300 g rydzów
- 1 czerwona cebula
- 175 g czarnej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Rydze myję (można też wyczyścić pędzelkiem lub szczoteczką) i osuszam.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
- Cebulę kroję w grube piórka.
- Rydze, cebulę i fasolę układam w żaroodpornym naczyniu.
- Solę, pieprzę i polewam oliwą.
- Mieszam wszystko ręką.
- Piekę 30 min, mieszam delikatnie. Grzyby, cebula puszczą sok.
- Podkręcam temperaturę do 200 stopni i piekę 15 - 30 min, aż większość płynu wyparuje i grzyby się zarumienią. Od czasu do czasu mieszam.
- Rydze podaję np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.

0 komentarze
Prześlij komentarz