wtorek, 22 września 2020

MAKARON GRYCZANY Z SOSEM GRZYBOWYM I OLIWKAMI


Nie zawsze las i jego dobrodziejstwa są pod ręką, więc tym razem do przygotowania dania wykorzystałam trzy rodzaje grzybów ze sklepu: kurki, boczniaki i pieczarki. Muszę przyznać, że sos jest równie SMAKowity jak ten z grzybami leśnymi, a na dodatek można go przygotowywać cały rok.

Składniki:

(porcja dla 3 -4 osób)
  • 250 g makaronu gryczanego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 220 g szalotek (4 sztuki)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka"
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 g kurek
  • 150 g pieczarek
  • 100 g boczniaków
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml wegańskiej śmietanki z kartonu (u mnie 13% owsiana)
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
do podania: natka pietruszki, płatki chilli

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojone w piórka szalotki i przyprawy.
  2. Smażę aż się zeszklą.
  3. Dodaję pokrojone grzyby, sól i pieprz.
  4. Smażę i od czasu do czasu mieszam. Pozwalam grzybom trochę się przypiec.
  5. Dodaję pokrojony czosnek i sos sojowy. Chwilę podsmażam.
  6. Dodaję śmietanę i natkę pietruszki. Mieszam aż sos się zagotuje. Gotowe!
  7. Przygotowuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Makaron z sosem posypuję natką pietruszki i płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz