![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkfvOusqYIuA0joK7-DcnXKg2hcoE5p2NROxceYcEMApiCFMwsdJsGUmSteSIw_GPSqkOUugMsNRn5_B-n2MB28_Fr2aRAG1WvnufqgcoCpLE9hhfL3qyuesT9n4ThNHOpvvFXO5my6bVw/w480-h640/1.jpg)
Składniki:
(porcja dla 3 -4 osób)- 250 g makaronu gryczanego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 220 g szalotek (4 sztuki)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka"
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 100 g kurek
- 150 g pieczarek
- 100 g boczniaków
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 ml wegańskiej śmietanki z kartonu (u mnie 13% owsiana)
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojone w piórka szalotki i przyprawy.
- Smażę aż się zeszklą.
- Dodaję pokrojone grzyby, sól i pieprz.
- Smażę i od czasu do czasu mieszam. Pozwalam grzybom trochę się przypiec.
- Dodaję pokrojony czosnek i sos sojowy. Chwilę podsmażam.
- Dodaję śmietanę i natkę pietruszki. Mieszam aż sos się zagotuje. Gotowe!
- Przygotowuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Makaron z sosem posypuję natką pietruszki i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz