Składniki:
(porcja na 6 osób)- 1 dynia piżmowa
- 2 puszki cieciorki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 2 garści orzechów włoskich
- sól, pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
- curry
- pieprz ziołowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka zataru (mieszanka przypraw)
- parę kropel kremowego octu balsamicznego
Wykonanie:
- Dynię kroję w kawałki o grubości ok. 1/2 cm.
- Cebulę kroję w półplasterki.
- Pomarańczę obieram ze skórki i kroję na kawałki ( 2cm x 2 cm).
- Do dużego naczynia żaroodpornego wkładam dynię, cebulę, pomarańczę i orzechy.
- Dodaję wszystkie przyprawy, nie żałuję ostrych SMAKów.
- Wszystko polewam oliwą i dokładnie mieszam aby przyprawy i oliwa oblepiła składniki.
- Piekę 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni.
- Ostrożnie wyjmuję naczynie, mieszam delikatnie składniki i dopiekam kolejne 1/2 godziny.
- W międzyczasie z podanych wyżej składników przygotowuję dressing.
- Gotowe danie polewam dressingiem.
przed zapieczeniem |
po upieczeniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz