czwartek, 3 września 2020

DYNIA I CIECIORKA ZAPIEKANA Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI


Słodycz pomarańczy, goryczka orzechów i ostre przyprawy utworzyły ciekawy SMAK. Do tego sezamowy dressing z zatarem i mamy danie idealne. Gdybym miała wegańską restaurację na pewno dynia i cieciorka zapiekana z pomarańczą i orzechami znalazłaby się w menu:)

Składniki:

(porcja na 6 osób)
  • 1 dynia piżmowa
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 garści orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • curry
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zataru (mieszanka przypraw)
  • parę kropel kremowego octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Dynię kroję w kawałki o grubości ok. 1/2 cm.
  2. Cebulę kroję w półplasterki.
  3. Pomarańczę obieram ze skórki i kroję na kawałki ( 2cm x 2 cm).
  4. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładam dynię, cebulę, pomarańczę i orzechy.
  5. Dodaję wszystkie przyprawy, nie żałuję ostrych SMAKów.
  6. Wszystko polewam oliwą i dokładnie mieszam aby przyprawy i oliwa oblepiła składniki.
  7. Piekę 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni.
  8. Ostrożnie wyjmuję naczynie, mieszam delikatnie składniki i dopiekam kolejne 1/2 godziny.
  9. W międzyczasie z podanych wyżej składników przygotowuję dressing.
  10. Gotowe danie polewam dressingiem.
przed zapieczeniem
po upieczeniu

0 komentarze

Prześlij komentarz