środa, 23 września 2020

LECZO DYNIOWO-PAPRYKOWE Z CIECIORKĄ I KURKAMI


Jesień jest piękna, tyle w niej kolorów...w kuchni dominuje odcień pomarańczowego: dynia, kurki, papryka. Wszystkie te składniki umieściłam w jednym garnku i zrobiło się pysznie, optymistycznie i słonecznie. Dania jednogarnkowe przeważnie jem na obiad i kolację. Leczo SMAKuje na ciepło, jak i na zimno. Do tego gruba kromka domowego chleba na zakwasie i chwilo trwaj...

Składniki:

  • oliwa
  • 200 g cebuli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 cm papryczki chilli
  • sól, pieprz

  • 170 g papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub inny "słodzik")
  • 3 łyżki natki pietruszki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 120 g kurek
  • 100 g cieciorki z puszki lub ugotowanej samodzielnie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. W garnku, w którym będę gotować leczo rozgrzewam oliwę i dodaję pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Dodaję przyprawy, imbir pokrojony w cienkie plasterki, papryczkę chilli.
  3. Podsmażam aż cebula się zeszkli.
  4. Dodaję papryki pokrojone w kawałki i dynię pokrojoną w kostkę, czosnek, liść laurowy i ziele.
  5. Chwilę podsmażam, a następnie duszę pod przykryciem ok. 10 -15 min.
  6. Kiedy dynia i papryka są już miękkie dodaję pomidory, syrop klonowy i natkę pietruszki.
  7. Gotuję bez przykrycia ok 10 min.
  8. Solę i pieprzę do smaku.
  9. W międzyczasie kurki umieszczam na sitku, przelewam wrzątkiem (grzyby nie będą się kruszyły), myję w zimnej wodzie i suszę na ręczniku papierowym.
  10. Kroję w dowolne kawałki i wrzucam na rozgrzany olej.
  11. Podsmażam do zrumienienia. Dodaję ugotowaną cieciorkę, sól i pieprz.
  12. Do gotowego leczo dorzucam kurki z cieciorką.
  13. Posypuję świeżą natką pietruszki.



0 komentarze

Prześlij komentarz