
Składniki:
(dla ok. 4 - 6 osób)ciasto:
- 200 g mąki pszennej
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 125 g wegańskiej margaryny
 - 75 ml śmietany wegańskiej gęstej
 - 2 łyżeczki soku z cytryny
 - 75 ml zimnej wody
 
nadzienie:
- 10 g suszonych leśnych grzybów
 - 75 g cebuli
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
 - 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
 - 300 g świeżych grzybów (pieczarki, shiitake, leśne, boczniaki itp)
 - sól i pieprz do smaku
 - 150 g tofu naturalnego
 - 2 łyżki płatków drożdżowych
 - 2 łyżki mleka roślinnego
 - 1 łyżeczka soli
 - szczypta papryki ostrej
 - 1 łyżka sosu sojowego
 
Wykonanie:
- Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 30 min aż zmiękną.
 - Z podanych składników zagniatam ciasto. Jeżeli się lepi dodaję trochę mąki by uformowała się zwarta kula. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
 - W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszam do czasu aż się zeszkli. Dorzucam świeże zioła.
 - Odcedzam suszone grzyby i kroję w drobną kostkę.
 - Świeże grzyby kroję w większe kawałki.
 - Wszystkie grzyby dorzucam do cebuli i czosnku. Smażę aż grzyby zmiękną i trochę się przypieką.
 - Solę i pieprzę do smaku. Odstawiam do wystudzenia.
 - Do blendera wrzucam tofu, płatki drożdżowe, mleko roślinne, sól, paprykę ostrą i sos sojowy. Blenduję.
 - Do masy dodaję ostudzone grzyby i mieszam łyżką. Próbuje i ewentualnie doprawiam. Nadzienie nie może być bez SMAKu!
 - Galette można robić w formie do tarty lub bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty, którą wcześniej nasmarowałam margaryną.
 - Wyjmuję ciasto z lodówki i wałkuję (podsypując mąką) do formatu większego niż wymiary formy, tak abym mogła później zagiąć brzegi. Delikatnie przekładam ciasto do formy. Można też zrezygnować z formy i ciasto ułożyć bezpośrednio na papierze do pieczenia.
 - Ciasto wypełniam nadzieniem i zaginam brzegi.
 - Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 - 40 minut. Ciasto musi być zarumienione.
 - Po wyjęciu z piekarnika pozwalam odpocząć galette ok. 5 - 10 min.
 - Ozdabiam świeżymi gałązkami ziół, a następnie kroję i podaję z dowolnym sosem albo bez:)
 


0 komentarze
Prześlij komentarz