wtorek, 29 września 2020

KOSTKI BAKALIOWE

 

Czy Wam też lepiej się rano wstaje, gdy wiecie, że macie coś pysznego do kawy? Czy tylko ja mam jakiś error w głowie?:) Tym razem poszłam w bardzo zdrową i energetyczną stronę bakalii. Nasiona i orzechy wcześniej prażę na patelni, by wydobyć głębszy SMAK. Masa musi odstać parę godzin w lodówce, zanim zamieni się w apetyczne kosteczki. 

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych albo świeżych daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

  1. Śliwki, morele i daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 min.
  2. Nasiona prażę na patelni (każdy rodzaj osobno), uważam żeby się nie przypaliły.
  3. Orzechy laskowe po uprażeniu i przestudzeniu, obieram (na ile to możliwe) ze skórki.
  4. Owoce odcedzam i studzę.
  5. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam.
  6. Masę wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ubijam i wyrównuję.
  7. Wkładam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. Kroję w dowolne kształty (u mnie kosteczki).

0 komentarze

Prześlij komentarz