Czasami mam ochotę na "zwykły", smażony kotlet, który przypomni mi babcine obiadki i pyszną kapustę z piwnicznej beczki. Kotlety z kaszy jaglanej są banalnie proste w wykonaniu i nie wymagają wielu składników. Zatem do pracy!!!
Składniki:
(na ok. 15 kotletów)- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
Wykonanie:
- Przepłukuję kaszę na sitku pod bieżącą wodą.
- W garnku zagotowuję 2 i 1/2 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wrzucam kaszę.
- Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę pokrojoną w kostkę.
- Kroję natkę pietruszki.
- Ugotowaną kaszę przekładam do dużej miski, dodaję zeszkloną cebulę wraz z olejem, natkę i pozostałe przyprawy.
- Mieszam ręką wyrabiając masę.
- Masa na kotlety musi być dobrze przyprawiona. Należy ją próbować i ewentualnie doprawiać, aby SMAK był wyraźny. Już na tym etapie musi nam smakować:)
- Formuję kotlety i układam na desce.
- Obtaczam w mące kukurydzianej i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączam na ręczniku papierowym.
- Podaję z ogórkami i kiszoną kapustą.
0 komentarze
Prześlij komentarz