poniedziałek, 28 września 2020

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ


Czasami mam ochotę na "zwykły", smażony kotlet, który przypomni mi babcine obiadki i pyszną kapustę z piwnicznej beczki. Kotlety z kaszy jaglanej są banalnie proste w wykonaniu i nie wymagają wielu składników. Zatem do pracy!!!

Składniki:

(na ok. 15 kotletów)
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka kukurydziana do obtaczania kotletów

Wykonanie:

  1. Przepłukuję kaszę na sitku pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotowuję 2 i 1/2 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wrzucam kaszę.
  3. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
  4. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Kroję natkę pietruszki.
  6. Ugotowaną kaszę przekładam do dużej miski, dodaję zeszkloną cebulę wraz z olejem, natkę i pozostałe przyprawy.
  7. Mieszam ręką wyrabiając masę.
  8. Masa na kotlety musi być dobrze przyprawiona. Należy ją próbować i ewentualnie doprawiać, aby SMAK był wyraźny. Już na tym etapie musi nam smakować:)
  9. Formuję kotlety i układam na desce.
  10. Obtaczam w mące kukurydzianej i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączam na ręczniku papierowym.
  11. Podaję z ogórkami i kiszoną kapustą.

0 komentarze

Prześlij komentarz