poniedziałek, 7 września 2020

SZAFRANOWE RISOTTO Z PIECZONYMI WARZYWAMI


Pochmurno i buro za oknem, czas zatem dosypać do ognia i poprawić sobie nastrój ciepłym, rozgrzewającym posiłkiem. Szafranowe risotto z pieczonymi warzywami nadaje się do tego zadania idealnie. Wegańska wersja risotta jest zdecydowanie mniej tłusta i ciężka, dlatego dokładka jest jak najbardziej na miejscu:)

Składniki:

(porcja na 3-4 osoby)
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 litr wrzątku
  • 2 łyżki domowej przyprawy "jarzynka"
  • 100 g szalotek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • szczypta szafranu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 bakłażan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

dressing:

  • sok z 1/2 limonki
  • 1/4 cebuli czerwonej drobno posiekanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • do podania: garść zieleniny (sałata, natka, bazylia, rukola itp)

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojone szalotki i podsmażam.
  2. Przygotowuję warzywny (szybki) bulion: do 1 litra wrzątki wsypuję 2 łyżki domowej "jarzynki".
  3. Do szalotki dodaję ryż, mieszam i podsmażam ok. 3 min.
  4. Co jakiś czas podlewam ryż paroma łyżkami bulionu i pilnuję aby się nic nie przypaliło. Kiedy ryż wchłonie płyn, znowu dolewam trochę bulionu, mieszam i czekam. Postępuję tak aż wykorzystam cały bulion i ryż będzie miękki.
  5. Solę i pieprzę do smaku.
  6. Na koniec dodaję szczyptę szafranu i płatki drożdżowe. Mieszam i odstawiam.
  7. W czasie gdy ryż się gotuje przygotowuję warzywa i dressing.
  8. Marchewki i pietruszkę kroję w słupki. Wrzucam do miski, dodaję sól, pieprz, łyżkę oliwy i mieszam ręką.
  9. Warzywa piekę w 200 st ok. 30 minut.
  10. Bakłażana kroję w plastry, solę, czekam 15 min i wycieram ręcznikiem papierowym.
  11. Plastry bakłażana pieprzę, smaruję oliwą i smażę na patelni grillowej.
  12. Składniki na dressing mieszam i odstawiam.
  13. Ryż podaję z warzywami i garścią zieleniny. Polewam dressingiem.


0 komentarze

Prześlij komentarz