![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbtJ6ebTnMCFx4B6FFEXghVhqs7kVX2KpEgtJiqXyfctEHJWyh-k9v0syc4c6SN8OAoqSQGhRDSjFTNWkj67bi8L6SbKptbvjR28o9t3fchCDbb3RKkmeI-dtLdjt_EpA1FehGD86GPJ2s/s640/3.jpg)
Składniki:
(porcja na 3-4 osoby)- 250 g ryżu do risotto
- 1 litr wrzątku
- 2 łyżki domowej przyprawy "jarzynka"
- 100 g szalotek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- szczypta szafranu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 bakłażan
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
dressing:
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 cebuli czerwonej drobno posiekanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- do podania: garść zieleniny (sałata, natka, bazylia, rukola itp)
Wykonanie:
- Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojone szalotki i podsmażam.
- Przygotowuję warzywny (szybki) bulion: do 1 litra wrzątki wsypuję 2 łyżki domowej "jarzynki".
- Do szalotki dodaję ryż, mieszam i podsmażam ok. 3 min.
- Co jakiś czas podlewam ryż paroma łyżkami bulionu i pilnuję aby się nic nie przypaliło. Kiedy ryż wchłonie płyn, znowu dolewam trochę bulionu, mieszam i czekam. Postępuję tak aż wykorzystam cały bulion i ryż będzie miękki.
- Solę i pieprzę do smaku.
- Na koniec dodaję szczyptę szafranu i płatki drożdżowe. Mieszam i odstawiam.
- W czasie gdy ryż się gotuje przygotowuję warzywa i dressing.
- Marchewki i pietruszkę kroję w słupki. Wrzucam do miski, dodaję sól, pieprz, łyżkę oliwy i mieszam ręką.
- Warzywa piekę w 200 st ok. 30 minut.
- Bakłażana kroję w plastry, solę, czekam 15 min i wycieram ręcznikiem papierowym.
- Plastry bakłażana pieprzę, smaruję oliwą i smażę na patelni grillowej.
- Składniki na dressing mieszam i odstawiam.
- Ryż podaję z warzywami i garścią zieleniny. Polewam dressingiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGa7y30D47YjWUlD8AA7GR_inHESjVjirTAbRnqSPSLKXoFEVuMSDDGMnKcmmWuk3vXLChkxFDz47i58FBBA8m3mCI96tjqtP51rqKt3kfp9xPPV5MXjMPZXuCEV7lArC8kDEz5HqVvIBg/s640/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX2jUPLrUXz01KOR8JXINHYW0aaDPTF_Dgk80p-hosOOvHwQljSnFTQZm08JjXHxUNzemp2e6d7h_1FGnv61SMb_F7NTYs_o-r2brqOBQs60J5FuFFEDCyMYn2BkGjOVGjJod7a1heBXyD/s640/2.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz