środa, 1 lipca 2020

MUNG - KRÓLOWA WŚRÓD FASOLI


Pierwszy raz kupiłam tą fasolkę parę lat temu, gdy przeczytałam o jej właściwościach. Nazywana jest złotą fasolą, ze względu na ogrom zalet jakie posiada. Jest najzdrowsza z wszystkich fasolowatych. Można z niej zrobić pastę do chleba podstawowego lub chleba na wypasie lub dodawać do różnych potraw gotowanych.

Oto najważniejsze cechy fasoli mung:

  • usuwa toksyny z organizmu,
  • pozytywnie wpływa na woreczek żółciowy i wątrobę,
  • wspomaga leczenie spojówek i obrzęk kończyn,
  • źródło białka i błonnika,
  • przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  • niskokaloryczna i sycąca,
  • zmniejsza apetyt na słodycze,
  • doskonały wpływ na proces odchudzania,
  • bogata w witaminy A,C,E,K, oraz witaminy z grupy B,
  • zawiera minerały tj.: wapń, potas, fosfor, sód, cynk, magnez,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Aby zaoszczędzić czas, gotuję całą paczkę fasoli i zamrażam w mniejszych porcjach. Dzięki temu, mam szybki dostęp do gotowej fasoli i mogę z niej skorzystać w każdej chwili, bo rozmraża się błyskawicznie.

Jak ugotować fasolę mung?

  1. Fasolę namaczam na noc, podobnie jak inne fasole lub zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok. 4 godziny.
  2. Następnie odlewam wodę i zalewam świeżą ( ok. 2-3 razy więcej niż fasoli) osoloną.
  3. Gotuję 30-40 min.
  4. W międzyczasie zbieram pianę z powierzchni garnka.

Składniki na pastę do chleba:

  • 160 g fasoli mung,
  • 2 szalotki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia szalotki,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 1/2 łyżki soku z limonki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • płatki chilli do posypania.

Wykonanie:

  1. Gotuję fasolę lub korzystam z wcześniej ugotowanej i zamrożonej.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojone szalotki.
  3. Do blendera wrzucam wszystkie składniki i rozdrabniam do konsystencji pasty.
  4. Smaruję kromkę świeżego chleba i posypuję płatkami chilli.


0 komentarze

Prześlij komentarz