piątek, 10 lipca 2020

CEBULARZE WEGAŃSKIE


Na Lubelszczyźnie, tradycja wypiekania cebularzy była znana już w XIX wieku. Czas sprawił, że stały się smaczną, kulinarną wizytówką tego regionu. Warto zróżnicować ich SMAK przez użycie różnych posypek: maku, czarnuszki, sezamu, oregano itp. Ze "zwykłej" buły zamieniają się w wytworną przekąskę. Zabieram je chętnie na wycieczkę, podaję na śniadanie lub pakuję do lunchboxów. Będą mięciutkie w środku, gdy pozwolimy cieście wyrosnąć, więc warto wygospodarować sobie godzinę na przygotowanie tych pyszności. Pasują, smakują i wyglądają bardzo dobrze na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml wody letniej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę i sól.
  2. Do szklanki wlewam wodę, dodaję rozkruszone drożdże z cukrem i oliwę.
  3. Dokładnie mieszam aby rozpuścić drożdże.
  4. Do mąki wlewam mokre składniki i mieszam robotem bądź ręcznie.
  5. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
  6. Przygotowuję 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  7. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1/2 cm i wykrawam dowolne kształty. Najpopularniejsze są formy małych pizzerek.
  8. Spody pod cebularze układam na blachach i odstawiam.
  9. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę.
  10. Dodaję sól, pieprz, kurkumę, paprykę wędzoną i smażę aż cebula będzie miękka.
  11. Przestudzoną cebulę układam na spodach.
  12. Posypuję np. makiem, czarnuszką, sezamem, oregano.
  13. Odstawiam na ok. 30 - 60 min.
  14. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę ok. 10 - 13 min, aż się lekko zrumienią.



0 komentarze

Prześlij komentarz