![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjte0ItYpBa6suchjwlpW7XXV_5HxGJ4DCY2x3xeYQexj6CDaUTjUMHFXB9I3VTv9k6spVZpbKouZd_lU101H0FXet_P_d07U59-0MC5rI-P1U3LfLK1L2-zKZ1pMB_IbglvvHA6UcFDsyI/s640/3.jpg)
Nie wiem czy to słabość do ziemniaków, czy do zapiekanek, popchnęła mnie do przygotowania tego dania, ale opłacało się. Zapiekankę jadłam na obiad, a później na zimno na podwieczorek i na kolację. Zapakowałam też chłopakom po kawałku do lunch boxów. Cieszy mnie uniwersalność tej potrawy:)
Składniki:
- 200 g brązowej, suchej soczewicy
- 1/2 łyżeczki soli
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 350 g czerwonej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 340 g bakłażana
przyprawy do warzyw:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka gęstej części mleczka kokosowego z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy do ziemniaków:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 100 ml śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana)
- papryka wędzona i gałązki świeżego tymianku do ozdoby
Wykonanie:
- Obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie.
- Soczewicę płuczę i gotuję w osolonej wodzie.
- W garnku (który nadaje się później do zapiekania w piekarniku) rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki i bakłażana.
- Dorzucam ugotowaną soczewicę.
- Dodaję przyprawy do warzyw i duszę, aż wszystko będzie miękkie.
- Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję przyprawy.
- Rozsmarowuję pure na warzywach.
- Robię wzorek np. tłuczkiem do ziemniaków, widelcem itp.
- Posypuję wierzch papryką wędzoną i układam gałązki tymianku.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i piekę bez przykrycia ok. 30 min aż ziemniaki się lekko zrumienią.
![]() |
warzywa przygotowane do zapiekania |
![]() |
zapiekanka przed upieczeniem posypana wędzoną papryką z gałązkami tymianku |
![]() |
zapiekanka ziemniaczana a la pasterska po upieczeniu |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg20fRbVbl9nqaudptlLDij53GpEyoab1tccD5rDJbn1F_WZvPvPy2CtyyLeRassaDuftA7mobvuSlY_1IfqlBOnPQSAgikXDP0ZixkPBrvsf1GVoVDmTgx_ytGq9tspnj6cFgH8npzyxDP/s640/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz