środa, 15 lipca 2020

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA A LA PASTERSKA


Nie wiem czy to słabość do ziemniaków, czy do zapiekanek, popchnęła mnie do przygotowania tego dania, ale opłacało się. Zapiekankę jadłam na obiad, a później na zimno na podwieczorek i na kolację. Zapakowałam też chłopakom po kawałku do lunch boxów. Cieszy mnie uniwersalność tej potrawy:)

Składniki:

  • 200 g brązowej, suchej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 350 g czerwonej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 340 g bakłażana

przyprawy do warzyw:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka gęstej części mleczka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy do ziemniaków:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana)
  • papryka wędzona i gałązki świeżego tymianku do ozdoby

Wykonanie:

  1. Obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie.
  2. Soczewicę płuczę i gotuję w osolonej wodzie.
  3. W garnku (który nadaje się później do zapiekania w piekarniku) rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki i bakłażana.
  4. Dorzucam ugotowaną soczewicę.
  5. Dodaję przyprawy do warzyw i duszę, aż wszystko będzie miękkie.
  6. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję przyprawy.
  7. Rozsmarowuję pure na warzywach.
  8. Robię wzorek np. tłuczkiem do ziemniaków, widelcem itp.
  9. Posypuję wierzch papryką wędzoną i układam gałązki tymianku.
  10. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i piekę bez przykrycia ok. 30 min aż ziemniaki się lekko zrumienią.
warzywa przygotowane do zapiekania
zapiekanka przed upieczeniem posypana wędzoną papryką z gałązkami tymianku 
zapiekanka ziemniaczana a la pasterska po upieczeniu 

0 komentarze

Prześlij komentarz