sobota, 11 lipca 2020

GOFRY WEGAŃSKIE Z BANANEM


Stało się, mam gofrownicę, ale nie jakąś wypasioną, tylko zwykłą o mocy 700 W. Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się po niej cudów, jednak sprzęt pozytywnie mnie zaskoczył, bo wszystko elegancko się dopieka, gofry są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pachną cynamonem, bananem i trochę kokosem. Sos czekoladowy i posypka orzechowa robią dobrą robotę i nie mam nic przeciwko temu, żeby dopisać je do śniadaniowego menu.

Składniki:

(na 8 sztuk)

suche składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki owsianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:

  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
  • 1 rozgnieciony widelcem banan (80 g)
  • 2 łyżki oleju

bita śmietana:

  • 200 g gęstej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru

sos czekoladowy:

  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao

dodatki:

  • posypka z orzechów
  • dowolne owoce

Wykonanie:

  1. Siemię lniane zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min.
  2. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową i bitą śmietanę.
  3. Gęstą część mleczka kokosowego ubijam na sztywno z cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.
  4. W rondelku rozpuszczam składniki na polewę i odstawiam.
  5. Do miski wsypuję suche składniki i mieszam trzepaczką.
  6. Do drugiej miski wlewam mokre składniki plus "jajko" z siemienia i mieszam.
  7. Przelewam mokre składniki do suchych mieszając cały czas trzepaczką.
  8. Odstawiam przygotowaną masę.
  9. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem.
  10. Wlewam masę na gofry i piekę ok. 8 minut (czas zależy od rodzaju gofrownicy).
  11. Podaję z bitą śmietaną, posypką orzechową, sosem czekoladowym i dowolnymi owocami.

0 komentarze

Prześlij komentarz