sobota, 4 lipca 2020

KNEDLE Z MORELAMI I MIĘTĄ


Knedle pokonały nas swoim SMAKiem. Zapach moreli i mięty wspominaliśmy nawet kolejnego dnia. Posypane cynamonem i polane śmietanką, wyglądają bardzo apetycznie. Podane w ogrodzie lub na tarasie w towarzystwie lekkiego wina, stają się wyjątkowym posiłkiem. Listek mięty dodany do środka, uwalnia swoją woń przy pierwszym kęsie...magia.

Składniki:

  • 1 kg obranych, surowych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 540 g moreli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
  • świeże liście mięty
  • parę łyżek cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • śmietanka wegańska
  • cynamon do posypania
  • konfitura morelowa z miętą

Wykonanie:

  1. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie przekrawam morele, ale nie do samego końca i wyjmuję pestki.
  3. Kroję drobno miętę.
  4. Zalewam wodą siemię lniane.
  5. Przeciskam ugotowane ziemniaki przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa.
  6. Do przestudzonych ziemniaków dodaję sól,mąkę i siemię lniane.
  7. Mieszam ręką, aż wszystko się połączy. Dosypuję trochę mąki, gdy ciasto się klei.
  8. Formuję placki, na środku układam morele, posypuję szczyptą cukru i dodaję miętę.
  9. Zamykam ciasto, robiąc kulki.
  10. Układam je na posypanym mąką blacie.
  11. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml zimnej wody.
  12. Gotuję w dużym garnku (u mnie 4 litrowy) wodę z solą i dodaję "kisiel" z mąki ziemniaczanej.
  13. Do gotującej wody wrzucam knedle i gotuję ok. 5 - 8 min (w zależności od wielkości knedli). Czas liczę od ich wypłynięcia.
  14. Warto zrobić test "pierwszego knedla", czyli wrzucić jednego, ugotować i spróbować czy jest ok. Robię tak, by ustalić dokładny czas gotowania.
  15. Podaję posypane cynamonem i polane śmietanką.


0 komentarze

Prześlij komentarz