![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibZwSyURs20TbcHtto4Aem7-L6QQ36B81hUok01ro-1jJfrcxtfX5ZBI9WaGbvd6GlZ3Td9s_-ccXrIbhyZJ-wokZkeBGccHtU6nFbR4wDCWTX1n1_9DT7U16twWZKu4yYr8opKRqa3B-l/s640/1.jpg)
Składniki:
(porcja na jedną foremkę 17 cm x 22 cm)- 300 g ugotowanej soi (145 g suchych ziaren)
- 100 g marchewki
- 70 g pietruszki
- 50 g selera
- 100 g szalotek
- 90 g pieczarek
- 100 ml oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki wody
- 20 g płatków owsianych mielonych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- do dekoracji: liście laurowe, gałązki tymianku
Wykonanie:
- Soję namaczam na noc i gotuję do miękkości ok. 2 godziny.
- W drugim garnku gotuję pokrojona marchewkę, pietruszkę i seler.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojone szalotki i pieczarki.
- Siemię lniane mieszam z wodą i odstawiam na ok. 10 min.
- Soję, marchewkę, pietruszkę, seler, szalotki i pieczarki (wraz z olejem z patelni) wrzucam do blendera.
- Dodaję pozostałe składniki plus "jajko" z siemienia i blenduję.
- Piekę w temp. 180 stopni ok. 50 min, aż brzegi się lekko zrumienią.
- Kroję dopiero po wystudzeniu.
- Często przygotowuję podwójną porcję, rozkładam do dwóch foremek i jedną nieupieczoną zamrażam. Później wystarczy wyjąć, rozmrozić i upiec.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2HZOhAc79z7FKpPbPnCg7NxsvBzxoxlDfIOFhIUKfqK-AMZfwetpMWkdmPgViCNUZykHrnyoMTX_QzJ5WZPNA2iTVLvoW-qCFT77qB4LYo0liC2yBD1fUhG_ldJimqkA43wjwgu6zsSNo/s640/2.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz