piątek, 31 lipca 2020

BATATY Z BOCZNIAKAMI I FASOLKĄ EDAMAME


Odkąd odkryłam boczniaki, mogę jeść je codziennie. Najbardziej smakują mi podsmażone na patelni z dodatkiem ostrej papryki i sosu sojowego. Jedną z zalet tego dania jest krótki czas przygotowania - niecałe pół godziny. Poza tym bardzo odpowiada mi to połączenie SMAKów i kolorystyka. Barwny talerz zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 1 duży batat (ok. 800 g)
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • papryka wędzona
  • przyprawa "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę z solą, kurkumą i czosnkiem granulowanym)
  • oliwa
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g fasolki mrożonej edamame
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g boczniaków
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

sos:

  • 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
do podania: mieszanka sałat

Wykonanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni (góra - dół).
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej plastry batata.
  3. Posypuję solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką wędzoną, przyprawą "jarzynka" i skrapiam oliwą.
  4. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 20 -25 min.
  5. W międzyczasie przepłukuję ryż i zalewam go 2 szklankami wody.
  6. Solę i gotuję do miękkości ryżu.
  7. Fasolkę edamame gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 5 min.
  8. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam boczniaki pokrojone w duże kawałki.
  9. Doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą.
  10. Pozwalam by grzyby się dobrze przysmażyły.
  11. Dodaję sok z limonki, syrop klonowy, sos sojowy i chwilę podsmażam.
  12. W miseczce mieszam składniki na sos: śmietanę, sok z limonki, sól i pieprz.
  13. Na talerzu układam garść sałaty, ryż, parę plastrów batata, boczniaki i fasolkę edamame. Polewam łyżką sosu.


0 komentarze

Prześlij komentarz