piątek, 3 lipca 2020

BUŁKA DROŻDŻOWA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Latem mamy tyle owoców i warzyw, że czasem od tego nadmiaru głupieję. Trudno mi się zdecydować, czy iść w stronę dań na słodko, słono, sałatek, czy może zup? Wtedy zdaję się na przypadek. Tym razem nie mogłam się oprzeć świeżym pachnącym, truskawkom i stąd ta bułka. Bułka, a nie ciasto, bo zawiera sporo mniej cukru niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis dostałam od koleżanki Ani, składniki niewegańskie zamieniłam na wegańskie, dodałam owoce i kruszonkę. Kruszonki czym więcej, tym lepiej, bo wszyscy ją uwielbiamy.

Składniki:

(keksówka 30 cm x 10 cm)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siemienia mielonego plus 3 łyżki ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju

kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g margaryny wegańskiej

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlewam mleko, drożdże, cukier i lekko podgrzewam (ma być ciepłe a nie gorące).
  2. Siemię zalewam wodą i chwilę czekam aż zrobi się "jajko".
  3. Do miksera wsypuję mąkę, dodaję sól.
  4. Dodaję rozpuszczone w mleku drożdże, "jajko" i olej.
  5. Mieszam aż wszystko się połączy.
  6. Jeżeli ciasto bardzo się klei, dodaję dodatkowo 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszam.
  7. Przekładam masę do miski nasmarowanej olejem i czekam ok. 1 godziny na wyrośnięcie.
  8. W międzyczasie robię kruszonkę.
  9. Mąkę i cukier wsypuję do miski i dodaję pokrojoną w kostkę margarynę.
  10. Ugniatam palcami i gotowe! Wstawiam do lodówki.
  11. Truskawki myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję na połówki.
  12. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni.
  13. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.
  14. Przekładam ciasto do foremki, wciskam mocno truskawki (przekrojoną częścią do góry) i posypuję kruszonką.
  15. Czekam ok. 15 - 30 min, aby ciasto ponownie "ruszyło".
  16. Piekę 30 min, a następnie podkręcam temperaturę do 180 stopni i dopiekam 20 - 25 minut.
  17. Wierzch bułki musi być zarumieniony, wtedy jest ok.
wyrośnięte ciasto

2 komentarze:

  1. Czy mogę użyć innej mąki niż pszennej? dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. W ciastach drożdżowych zawsze bazuję na mąkach pszennych, ale czasami ją mieszam z innymi i jest ok. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń