sobota, 11 lipca 2020

ZUPA CUKINIOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI


Parę razy w tygodniu gotuję zupę i nie zawsze są to kremy. Czasami mam ochotę na taką, w której widać wszystkie składniki i wiem co jem. Świeży imbir i sok z limonki, dodany do zupy, zapewnia świeżość, a gałązka tymianku i estragonu z ogródka sygnalizuje moim kubkom SMAKowym, że jest lato. Do tego pachnące, pieczone w przyprawach, młode ziemniaki i chwila zapomnienia z talerzem w ręku - gwarantowana.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 45 g białej części pora
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (robię sama)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 315 g cukinii
  • 160 g obranych ziemniaków
  • 50 g marchwi
  • 1/2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 litr wrzątku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostka warzywna (robię sama z przepisu Thermomixa)
  • świeża gałązka tymianku
  • świeża gałązka estragonu
  • gałązka lubczyku
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka gęstej części mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 kg ziemniaków do upieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka"
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 220 stopni.
  2. Ziemniaki przeznaczone do upieczenia, myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do miski.
  3. Dodaję przyprawy (sól, curry, oregano, paprykę wędzoną, "jarzynkę", oliwę) i mieszam ręką.
  4. Układam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę ok. 25 -30 min.
  6. W garnku rozgrzewam olej kokosowy i dodaję szalotki, czosnek, por, "jarzynkę" i sól.
  7. Mieszam co jakiś czas.
  8. Kroję cukinię i ziemniaki w małą kostkę, a marchew w cienkie paseczki. Imbir drobno siekam.
  9. Wszystko dorzucam do garnka i podsmażam mieszając.
  10. W międzyczasie gotuję wodę w czajniku.
  11. Zalewam warzywa 1 litrem wrzątku i dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, gałązki tymianku, estragonu i lubczyku.
  12. Gotuję ok. 25 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  13. Dodaję mleko kokosowe i sok z limonki.
  14. Zupę podaję z pieczonymi ziemniakami, posypane natką pietruszki.
ziemniaki przed upieczeniem

0 komentarze

Prześlij komentarz