![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2J3ZO91p9bgh9i2WE6_GgUuuYjOj9nbWRyhnAG_rAHjmo5GnuFxGDOYLLiDJ-HhWfYwzNhLb5cBvoSZ9pWFRK5lWvkAwneiu-hLutM6elkUTcjIOSoj8vzI2SIrX-yXLsGGmhSa80THZ0/w625-h625/2.jpg)
Składniki:
(na ok. 75 sztuk ciasteczek o średnicy 5 cm)- 260 g mąki pszennej
- 50 g cukru brązowego/białego/pudru
- 130 g margaryny wegańskiej
- 3 torebki herbaty Earl Grey
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany wegańskiej (u mnie owsiana 15%)
Wykonanie:
- W małej ilości wody zaparzam 1 torebkę herbaty.
- Następnie siemię lniane zalewam 3 łyżkami zaparzonej herbaty.
- Do blendera wrzucam mąkę, cukier, margarynę z lodówki pokrojoną w kostkę, fusy z 2 torebek herbaty, śmietanę, sól i "jajko" z siemienia lnianego.
- Wszystko blenduję, lepię kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
- Wałkuję ciasto na ok. 3 mm, wykrawam kółka lub inne kształty.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem.
- Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 20 min.
- Podaję z filiżanką herbaty Earl Grey.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdxm0Gw5PNO8l9WriTCDP2HkuZ17JqzaYOQSK3T1wn9b9pYIcIhAACNJxj64IrvCGBP9PLJ5FxEwqdXo1fL-aQ_53HoN7AlrVGNGGbW0_7D2EUpoX1tbX45wFv4OQ1cTotQJrJlas5Y8d_/w469-h625/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6jI-IZ8nVIBFwrzSJUuBwcF8X-9NJpXd1NAHbgNY57K2Jzu_EmGaYU068wSXnGcE3YiHv26yt26bs9V3GsftzRXREMlUtNCGHhtYaocXU1e2QROVTplbkMcak8GjSsZAlLQhCfIdrsbJ7/w469-h625/4.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz