piątek, 14 maja 2021

PLACEK Z RABARBAREM



Wiosna i lato kojarzy mi się z rabarbarowym plackiem posypanym obficie cukrem pudrem. Lekko kwaskowe, orzeźwiające ciasto, które można spakować do koszyka i delektować się deserem na rodzinnym pikniku. Banalnie prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i jak smakuje.....mmmm

Składniki:

  • 300 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
  2. Wykładam blachę o średnicy 26cm papierem do pieczenia.
  3. Rabarbar obieram ze skórki, kroję i posypuję 2 łyżkami cukru. Mieszam i odstawiam.
  4. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam trzepaczką.
  5. Do drugiego naczynia wlewam składniki mokre i mieszam.
  6. Do suchych składników dodaję mokre i mieszam łyżką.
  7. Wlewam masę do formy, wygładzam łyżką.
  8. Wciskam głęboko kawałki rabarbaru, ciasno, jeden przy drugim.
  9. Piekę ok. 50 minut.
  10. Ostudzony placek posypuję cukrem pudrem.


 

0 komentarze

Prześlij komentarz