piątek, 7 maja 2021

ORZECHOWA PASTA Z GROSZKIEM I SOCZEWICĄ



Lekko orzechowa, z nutą słodyczy i konkretnym smakiem soczewicy - idealna kombinacja składników. Jedna z moich topowych past do chleba.  Smarowidło można bardzo łatwo popsuć dodając zamiast mrożonego lub świeżego groszku,  groszek z puszki.  Wtedy możemy pożegnać się ze słodyczą i zielonym kolorem pasty.

Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 200 g zielonego groszku mrożonego (lub świeżego)
  • 150 g ugotowanej brązowej soczewicy (może być z kartonu lub puszki)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 

Wykonanie:

  1. Kroję w kostkę cebulę i podsmażam na oliwie aż będzie miękka.
  2. Dodaję sól i pieprz. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia.
  3. Gotuję groszek i soczewicę. Odcecam i odstawiam do ostygnięcia.
  4. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na pastę.
  5. Dodaję sól i pieprz.
  6. Orzechowa pasta z groszkiem i soczewicą smakuje wyśmienicie na kromce domowego chleba lub pieczywie chrupkim.


0 komentarze

Prześlij komentarz