czwartek, 6 maja 2021

WRAPY Z WEGAŃSKĄ SAŁATKĄ



Niewielkie jezioro Håland to mój ulubiony kierunek spacerów i przejażdżek rowerowych. Okrążenie to niecałe 8km, po drodze jest wiele miejsc idealnych do samotnych rozmyślań, jak też takich bardziej rodzinnych ze stołami, ławkami, czy nawet miejscem na ognisko i grilowanie. Na dzisiejszy lunch wybrałam słoneczną polanę z widokiem na wyspę Hålandsholmen. Wyspa ta jest rezerwatem ptaków, gdzie swój obszar lęgowy mają m.in. mewy śmieszki, perkoz dwuczuby, rybitwa popielata i różne gatunki kaczek. Na brak wesołych dźwięków nie narzekałam:)

Składniki:

  • 230 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie z kartonu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • papryka wędzona
  • mieszanka przypraw: sól, pieprz, papryczka chili, cebula suszona, czosnek granulowany, kurkuma
  • olej do smażenia

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 awokado
  • garść szpinaku lub innych zielonych liści
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki żurawiny
  • 10 orzechów pekan (lub włoskich)
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego

  • wrapy

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaję ciecierzycę i przyprawy. Mieszam i podsmażam ok. 5 - 10 minut.
  3. W międzyczasie kroję pozostałe warzywa i wrzucam je do miski.
  4. Dodaję gotową ciecierzycę i majonez. Mieszam.
  5. Na wrapie układam zielone liście i sałatkę. Zwijam i gotowe!


0 komentarze

Prześlij komentarz