wtorek, 21 lipca 2020

ODJAZDOWA PASTA FASOLOWA Z OLEJEM SEZAMOWYM


Ekspresowa, apetyczna i uniwersalna pasta, którą można zaserwować na śniadanie, kolację, zapakować do lunch boxa, czy podać jako przystawkę. Świetnie smakuje z kromką chleba podstawowego na zakwasie. Do przygotowania tej pasty niezbędny jest olej sezamowy. Dodany do fasoli, zmienia jej SMAK nie do poznania. Pasta staje się egzotyczna i niebezpiecznie uzależniająca. Idealnie nadaje się do zabrania w teren. Pakuję ją do osobnego pudełka i kanapki robię na postoju. Do tego parę listków bazylii w kieszeń i odjazdowy lunch gotowy:)

Składniki:

  • 240 g białej fasoli z puszki lub ugotowanej samodzielnie
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie: 

  1. Fasolę przepłukuję i wrzucam do blendera.
  2. Dodaję pozostałe składniki i blenduję.
  3. Podaję z kromką chleba i posypuję płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz