poniedziałek, 3 sierpnia 2020

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ, RYŻEM I PIECZARKAMI


Gołąbki zbliżały się do mnie dużymi krokami i wiedziałam, że czas na ich przygotowanie nadejdzie. Kiedy mama w dzieciństwie pytała co ugotować na obiad, najczęściej odpowiadałam - gołąbki. W PRL-u był to tradycyjny, niedzielny obiad, przeważnie z mięsno-ryżowym nadzieniem. Zawsze mnie zastanawiało, w jaki sposób mama łapie gołębia na obiad:) Dzisiaj po zmianie moich SMAKów, roślinna wersja tradycyjnych gołąbków, pozwala mi na chwilę odlecieć w dziecięcy świat fantazji...

Składniki:

(na ok. 15 gołąbków)
  • główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 150 g suchej brązowej soczewicy
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (sama mielę suszoną włoszczyznę, kurkumę, sól i czosnek granulowany)
  • 150 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka"
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka"

sos pomidorowy:

  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 100 ml mleka roślinnego/ śmietany

do podania:

  • śmietana wegańska (u mnie owsiana)
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Płuczę ryż i gotuję w lekko osolonej wodzie.
  2. Płuczę soczewicę i gotuję w lekko osolonej wodzie.
  3. Wykrawam głąb z kapusty.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wkładam kapustę.
  5. Oddzielam liście i układam na talerzu do wystygnięcia.
  6. Kroję cebulę i pieczarki w kostkę.
  7. Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy i dodaję pieczarki i cebulę.
  8. Dodaję sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, curry i podsmażam aż wszystko będzie miękkie.
  9. Do dużej miski przekładam pieczarki z cebulą, ugotowany ryż i soczewicę.
  10. Dodaję sos sojowy, paprykę wędzoną, sól, kumin i mieszam.
  11. Na dno brytfanny układam resztki małych liści kapusty.
  12. Zwijam gołąbki i ciasno układam w brytfannie.
  13. Szklankę wrzątku mieszam z przyprawą "jarzynką" i zalewam nią gołąbki.
  14. Gołąbki duszę pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
  15. W międzyczasie robię sos.
  16. Do małego garnka wlewam passatę pomidorową, dodaję przyprawy: suszoną cebulę, syrop klonowy, sól, pieprz.
  17. Mieszam i gotuję ok. 5 min.
  18. Dolewam mleko, mieszam i zagotowuję. Odstawiam.
  19. Gołąbki podaję z sosem, śmietaną i natką pietruszki.


0 komentarze

Prześlij komentarz