sobota, 8 sierpnia 2020

PASZTET W KOKILKACH


Dlaczego by nie wyjść poza ramy tradycyjnego obiadu? A jeszcze gdy ten obiad można dodatkowo skonsumować z pajdą chleba na śniadanie lub kolację, to już dla mnie pełnia szczęścia. Po prostu danie uniwersalne dające pełną swobodę gospodyni i domownikom. Świetnie SMAKuje z każdą surówką, ogórkiem kiszonym lub chrzanem.

Składniki:

(porcja na 4 kokilki o średnicy 13 cm)
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (230 g ugotowanej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szalotek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g ugotowanej, białej fasoli
  • 270 g tofu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 25 g mielonych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka sosu sojowego

do przybrania:

  • liście laurowe
  • czarnuszka
  • płatki chilli

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukuję wodą, zalewam 1 szklanką wody.
  2. Gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
  3. W międzyczasie rozgrzewam na patelni olej kokosowy i wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki i szalotki.
  4. Dodaję przyprawy: sól i sos sojowy.
  5. Do blendera wrzucam: ugotowaną kaszę, podsmażone szalotki z pieczarkami, tofu i fasolę.
  6. Dodaję płatki owsiane i resztę przypraw.
  7. Blenduję na gładką masę.
  8. Kokilki smaruję olejem i oprószam zmielonymi płatkami owsianymi.
  9. Wykładam masę pasztetową, wygładzam łyżką, posypuję czarnuszką i płatkami chilli. Mocno wciskam liście laurowe, bo lubią się odklejać w trakcie pieczenia.
  10. Nastawiam piekarnik na 200 stopni i piekę ok. 55 min.

0 komentarze

Prześlij komentarz