Dlaczego by nie wyjść poza ramy tradycyjnego obiadu? A jeszcze gdy ten obiad można dodatkowo skonsumować z pajdą chleba na śniadanie lub kolację, to już dla mnie pełnia szczęścia. Po prostu danie uniwersalne dające pełną swobodę gospodyni i domownikom. Świetnie SMAKuje z każdą surówką, ogórkiem kiszonym lub chrzanem.
Składniki:
(porcja na 4 kokilki o średnicy 13 cm)- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (230 g ugotowanej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200 g pieczarek
- 100 g szalotek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 g ugotowanej, białej fasoli
- 270 g tofu naturalnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 25 g mielonych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego
do przybrania:
- liście laurowe
- czarnuszka
- płatki chilli
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukuję wodą, zalewam 1 szklanką wody.
- Gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
- W międzyczasie rozgrzewam na patelni olej kokosowy i wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki i szalotki.
- Dodaję przyprawy: sól i sos sojowy.
- Do blendera wrzucam: ugotowaną kaszę, podsmażone szalotki z pieczarkami, tofu i fasolę.
- Dodaję płatki owsiane i resztę przypraw.
- Blenduję na gładką masę.
- Kokilki smaruję olejem i oprószam zmielonymi płatkami owsianymi.
- Wykładam masę pasztetową, wygładzam łyżką, posypuję czarnuszką i płatkami chilli. Mocno wciskam liście laurowe, bo lubią się odklejać w trakcie pieczenia.
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni i piekę ok. 55 min.
0 komentarze
Prześlij komentarz