poniedziałek, 17 sierpnia 2020

BABKA Z MAKIEM


Ciasto banalnie proste w wykonaniu, niewymagające wielu składników, robię je w tak zwanym międzyczasie. Posypane cukrem z pomarańczą pachnie egzotycznie i świeżo. I ten zniewalający zapach w domu.... nic tylko piec:)

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 9 łyżek wody
  • 150 ml wody
  • 150 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego erytrytolu/cukru kokosowego
  • 30 g maku
do posypania: cukier ze skórką pomarańczy

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  2. Wykładam blachę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
  3. Zalewam siemię lniane wodą i odstawiam na chwilę.
  4. Do miski wsypuję suche składniki i mieszam dokładnie trzepaczką.
  5. W drugim pojemniku mieszam składniki mokre plus "jajko" z siemienia.
  6. Wlewem mokre składniki do suchych i szybko mieszam łyżką.
  7. Przelewam masę do blachy.
  8. Piekę ok. 40 min.

0 komentarze

Prześlij komentarz