środa, 19 sierpnia 2020

CURRY FASOLOWE Z BAKŁAŻANEM


Rodzajów curry jest mnóstwo, do ich przygotowania wybieram warzywa, które najbardziej lubię. Na pewno bakłażan i fasola się do nich zaliczają. Wczoraj gotowałam i mroziłam różne strączki, dlatego dzisiaj mogłam zaszaleć. Mung i czarna fasola, to moje typy do tego dania.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati (suchy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g szalotek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 bakłażan (ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 160 g fasoli mung (ugotowanej) /może być inna fasola z puszki
  • 240 g czarnej fasoli (ugotowanej) / może być inna fasola z puszki
  • 2 łyżki natki pietruszki/kolendry
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleka kokosowego
do podania: liście szpinaku, natka pietruszki, płatki chilli

Wykonanie:

  • Gotuję ryż i odstawiam.
  • Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki pokrojone w piórka.
  • Dodaję sól, imbir.
  • Kroję bakłażana w kostkę i dodaję do szalotek.
  • Przyprawiam: pastą curry, kuminem, przyprawą curry, pieprzem ziołowym, papryką słodką.
  • Duszę aż warzywa będą miękkie.
  • Dodaję ugotowane fasole, posypuję natką pietruszki, dodaję puszkę pomidorów i duszę ok. 5 min.
  • Wlewam mleko kokosowe i duszę kolejne 5 min.
  • Curry podaję z ryżem, świeżym szpinakiem, natką pietruszki, posypane płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz