![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidtY0lTkr4anVKUoUCox-ieYgbTYp8P2IUucxRMFCejb0KijALAUAYYZDoxlOb7j_lSsMBjraxGu6-TcVZNY2Z7rku_KeGjPAKv8Vpf1MN4n1VNFKeHptgQMZ2usCjr14SIHpn5qhSCz-I/s640/2.jpg)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati (suchy)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 250 g szalotek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 bakłażan (ok. 300 g)
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 160 g fasoli mung (ugotowanej) /może być inna fasola z puszki
- 240 g czarnej fasoli (ugotowanej) / może być inna fasola z puszki
- 2 łyżki natki pietruszki/kolendry
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
- Gotuję ryż i odstawiam.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki pokrojone w piórka.
- Dodaję sól, imbir.
- Kroję bakłażana w kostkę i dodaję do szalotek.
- Przyprawiam: pastą curry, kuminem, przyprawą curry, pieprzem ziołowym, papryką słodką.
- Duszę aż warzywa będą miękkie.
- Dodaję ugotowane fasole, posypuję natką pietruszki, dodaję puszkę pomidorów i duszę ok. 5 min.
- Wlewam mleko kokosowe i duszę kolejne 5 min.
- Curry podaję z ryżem, świeżym szpinakiem, natką pietruszki, posypane płatkami chilli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2rraQaR3EifO0qd9Hs-FX-NgEXLRtr_-T9ULIx1UFney98SAcQSrPw146AZT0xhCbc1UQaLr0HEyNoRM4gEUkPvkdm2sXbALEBPd7ET7Sflk65V-Koz2mllq0Ua6Symhbjes1QAM4FL_y/s640/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz