czwartek, 27 sierpnia 2020

TARTA Z PIECZARKAMI


Dalsze wariacje na temat tarty. Tym razem pierwsze skrzypce grają pieczarki i czerwona cebula. Podoba mi się uniwersalność tej potrawy, bo mogę podać ją na obiad, jak również zabrać na wycieczkę lub spakować do lunch boxa... 

Składniki:

ciasto na tartę  patrz tutaj

masa z tofu patrz tutaj

przygotowanie pieczarek:

  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
do podania: 50 g groszku cukrowego, łyżka pokrojonej czerwonej papryki, płatki chilli

Wykonanie:

  1. Zagniatam ciasto na tartę, owijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 min.
  2. Blenduję masę z tofu i odstawiam.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z pieczarkami i przyprawami.
  4. Łączę pieczarki z masą tofu.
  5. Smaruję formę do tarty olejem.
  6. Wyjmuję ciasto z lodówki i wylepiam nim formę do tarty.
  7. Robię nakłucia widelcem.
  8. Piekę spód w 180 stopniach ok. 15 min.
  9. Gotuję groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie ok. 3 -5 min.
  10. Przekładam masę z pieczarek i tofu na upieczony spód i zapiekam ok. 30 min.
  11. Tartę dekoruję groszkiem cukrowym, papryką i płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz