![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgW0X0ArlG7a1Gt5G0de-Kr_SiUGkfKkkWfb4hoUgfStae8xMlOBUpjG8TV9dbWTdy07uPkscmdo45hWvs0Ns7WtQ8n-fYQXqdZbmW94F6dQAmwZBrclolrmK6vPjK4eRVAfQQduvNvPslM/s640/1.jpg)
Dalsze wariacje na temat tarty. Tym razem pierwsze skrzypce grają pieczarki i czerwona cebula. Podoba mi się uniwersalność tej potrawy, bo mogę podać ją na obiad, jak również zabrać na wycieczkę lub spakować do lunch boxa...
Składniki:
ciasto na tartę patrz tutaj
masa z tofu patrz tutaj
przygotowanie pieczarek:
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
Wykonanie:
- Zagniatam ciasto na tartę, owijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 min.
- Blenduję masę z tofu i odstawiam.
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z pieczarkami i przyprawami.
- Łączę pieczarki z masą tofu.
- Smaruję formę do tarty olejem.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i wylepiam nim formę do tarty.
- Robię nakłucia widelcem.
- Piekę spód w 180 stopniach ok. 15 min.
- Gotuję groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie ok. 3 -5 min.
- Przekładam masę z pieczarek i tofu na upieczony spód i zapiekam ok. 30 min.
- Tartę dekoruję groszkiem cukrowym, papryką i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz