Składniki:
(na ok. 23 szt.)- 160 g naturalnego tofu
- 240 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 szczypty papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
sos czosnkowy z tahini:
- 3 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka tahini
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
do posypania: płatki chilli
Wykonanie:
- Do blendera wrzucam tofu, ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Blenduję.
- Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i smażę na rozgrzanym oleju. Staram się, by wszystkie strony się przyrumieniły.
- Wykładam klopsiki na ręcznik papierowy.
- Groszek cukrowy gotuję ok. 3 min.
- Składniki na sos mieszam.
- Klopsiki podaję z groszkiem i sosem, posypuję płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz