![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicbyjHiB1AkYZDJebJzSvnzz3O4fD7enbOBKbTCKsasyzqQKrxykSMNKeu2sUWhAmLqOBxAmbdSMMQiHlIzHU-hLFp7lu_DFV4s_RJ17rp7K5ib9NrFj4xbpmMtBh7LQcGIoSjxb1lumfW/s640/2.jpg)
Składniki:
(na ok. 23 szt.)- 160 g naturalnego tofu
- 240 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 szczypty papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
sos czosnkowy z tahini:
- 3 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka tahini
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
do posypania: płatki chilli
Wykonanie:
- Do blendera wrzucam tofu, ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Blenduję.
- Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i smażę na rozgrzanym oleju. Staram się, by wszystkie strony się przyrumieniły.
- Wykładam klopsiki na ręcznik papierowy.
- Groszek cukrowy gotuję ok. 3 min.
- Składniki na sos mieszam.
- Klopsiki podaję z groszkiem i sosem, posypuję płatkami chilli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3A6utsz9F3lzhFqeE983yriMv2-zwE3Us1680qcq4er5yE0r1iLc2IAUNFvkEdusqEmR_cSCGczn798DYIUtekwCM458RsqJrpV-estEzMbuAb1pVxf2xMNN2rRINDFVX9pry4_o2pr1q/s640/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz