poniedziałek, 24 sierpnia 2020

CHRUPIĄCE KLOPSIKI Z CIECIORKI I TOFU


Chrupiąca skórka i miękki środek klopsików (inaczej falafeli) bardzo przypadł mi do gustu. Słodki groszek i sos z tahini pasują tu idealnie. Efektowne, smaczne i pożywne danie, które podaję na obiad, kolację, przekąskę lub pakuję chłopakom do lunch boxów.

Składniki:

(na ok. 23 szt.)
  • 160 g naturalnego tofu
  • 240 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

sos czosnkowy z tahini:

  • 3 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
100 g groszku cukrowego
do posypania: płatki chilli

Wykonanie:

  1. Do blendera wrzucam tofu, ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Blenduję.
  2. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i smażę na rozgrzanym oleju. Staram się, by wszystkie strony się przyrumieniły.
  3. Wykładam klopsiki na ręcznik papierowy.
  4. Groszek cukrowy gotuję ok. 3 min.
  5. Składniki na sos mieszam.
  6. Klopsiki podaję z groszkiem i sosem, posypuję płatkami chilli.

0 komentarze

Prześlij komentarz