- prosty przepis,
- wiem dokładnie jakie składniki zawiera,
- mogę kontrolować ilość i jakość cukru,
- zmieniam SMAKi chałwy według moich zachcianek.
W tym przypadku kolor talerza poruszył we mnie pistacjową nutę...
Składniki:
- 400 g sezamu
- 50 g pistacji (kilka zostawić do ozdoby
- 5 łyżek syropu z agawy (lub inny płynny słodzik)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sos czekoladowy:
- 1 łyżka erytrytolu/cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka roślinnego
Wykonanie:
- Na dużej patelni na średnim palniku (u mnie pozycja 7 z 9) prażę sezam cały czas mieszając ok. 10 min. Nabiorą delikatnego koloru. Uwaga! nie mogą się przypalić! W razie potrzeby zmniejszyć ogień.
- Odstawiam uprażone nasiona do całkowitego ostudzenia najlepiej przesypując na płaski talerz.
- Do małego rondelka wlewam składniki sosu czekoladowego i rozpuszczam. Ostudzam.
- Wsypuję sezam do blendera i szybko miksuję na mąkę.
- Dodaję syrop z agawy i wanilię. Mieszam.
- Przekładam masę do miski i wlewam sos czekoladowy. Mieszam łyżką.
- Dodaję pokrojone pistacje i delikatnie mieszam. Masa powinna być lepiąca.
- Wykładam masę do silikonowych foremek, łatwo można je później wyjąć i w pakiecie otrzymuję ciekawy, babeczkowy kształt.
- Wstawiam do lodówki na parę godzin lub na pół godziny do zamrażarki.
- Ozdabiam pistacjami.
przed wstawieniem do lodówki |
Chałwa to moja słabość. Nie sądziłam że jej przygotowanie jest tak proste. Idealny deser, polecam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i cieszę się, że smakowała:)
Usuń