środa, 5 sierpnia 2020

KOPYTKA Z SALSĄ Z BOCZNIAKÓW, SZALOTEK I KOLOROWYCH PAPRYK


Ziemniaki i boczniaki to idealny zestaw obiadowy nie tylko dla mnie. Moich dwóch mięsożernych domowników też niecierpliwie przebiera nogami, w oczekiwaniu na ten sycący posiłek. Kopytka nic nie tracą na swojej atrakcyjności kolejnego dnia, więc często lądują w lunch boxie, albo na patelni. Podsmażone na rumiano smakują jeszcze lepiej niż pierwszego dnia.

Składniki:

(na ok. 55 sztuk)
  • 1500 g obranych ziemniaków (ok. 1400 g ugotowanych)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (jest to ilość orientacyjna, zależna od gatunków ziemniaków)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

salsa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g boczniaków
  • 250 g szalotek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • parę kropel tabasco
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • do podania:
  • natka pietruszki
  • sos sojowy

Wykonanie:

  1. Gotuję ziemniaki lub korzystam z pozostałych z poprzedniego dnia.
  2. Przyciskam ziemniaki przez praskę.
  3. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  4. W międzyczasie przygotowuję salsę.
  5. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojone w kostkę papryki.
  6. Dodaję pokrojone w piórka szalotki i boczniaki.
  7. Podsmażam ok. 10 min.
  8. Dodaję przyprawy: korzeń imbiru, czosnek, tabasco, sól, pieprz, sos sojowy, paprykę wędzoną.
  9. Podsmażam kolejne 5 min. Odstawiam.
  10. Do ziemniaków dodaję mąki i sól, mieszam. Ilość mąki zależy od gatunków ziemniaków. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
  11. Formuję wałki i kroję na kopytka.
  12. W dużym garnku gotuję osoloną wodę.
  13. Robię test "pierwszego kopytka". Wrzucam na wrzątek kopytko i jeżeli się nie rozpadnie, to ilość mąki jest wystarczająca i mam zielone światło do dalszego gotowania. Jeżeli jednak kopytka nie są ścisłe, dosypuję trochę mąki do masy ziemniaczanej.
  14. Kopytka gotuję partiami 1 minutę od wypłynięcia.
  15. Podaję z salsą, natką pietruszki i skrapiam sosem sojowym.

0 komentarze

Prześlij komentarz