Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 500 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 800 g cukinii
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki mąki z cieciorki
- 4 łyżki mleka sojowego
- 200 g szalotek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
Wykonanie:
- Obrane ziemniaki kroję w plasterki i wrzucam do miski.
- Dodaję oliwę i przyprawy: sól, kurkumę, paprykę ostrą, rozmaryn i pieprz ziołowy.
- Wmasowuję przyprawy w ziemniaki.
- Plasterkami ziemniaków wykładam wysmarowaną oliwą formę do tarty.
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni i podpiekam je ok. 20 min.
- W międzyczasie ścieram na dużych oczkach cukinię i dokładnie odciskam sok.
- Dodaję przyprawy: płatki drożdżowe, mąkę z cieciorki i mleko sojowe. Mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojone w piórka szalotki.
- Dodaję sól, pieprz ziołowy, kumin i paprykę wędzoną. Podsmażam.
- Kroję czerwoną paprykę.
- W osolonej wodzie gotuję groszek ok. 3 min.
- Wyjmuję podpieczone ziemniaki i układam na nie masę cukiniową, szalotki, groszek i paprykę.
- Piekę kolejne 30 min.
- Odstawiam na ok. 20 min, by trochę przestygła i stężała.
- Zapiekanka dobrze smakuje z łyżką śmietany wegańskiej lub sosem czosnkowym.
ziemniaki przed upieczeniem |
masa cukiniowa |
zapiekanka przed upieczeniem |
zapiekanka po upieczeniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz