piątek, 7 sierpnia 2020

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - CUKINIOWA Z GROSZKIEM I SZALOTKAMI


Kolejna zapiekanka dla fanów ziemniaczanych potraw. Sprawdza się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Podaję ją z dodatkiem śmietany wegańskiej lub sosem czosnkowym. Z przyjemnością obserwuję skupione twarze domowników, które śledzą każdy mój ruch podczas krojenia pachnącej zapiekanki. Bezcenne...

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 800 g cukinii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki mąki z cieciorki
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 200 g szalotek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g zielonego groszku (u mnie mrożony)

Wykonanie:

  1. Obrane ziemniaki kroję w plasterki i wrzucam do miski.
  2. Dodaję oliwę i przyprawy: sól, kurkumę, paprykę ostrą, rozmaryn i pieprz ziołowy.
  3. Wmasowuję przyprawy w ziemniaki.
  4. Plasterkami ziemniaków wykładam wysmarowaną oliwą formę do tarty.
  5. Nastawiam piekarnik na 200 stopni i podpiekam je ok. 20 min.
  6. W międzyczasie ścieram na dużych oczkach cukinię i dokładnie odciskam sok.
  7. Dodaję przyprawy: płatki drożdżowe, mąkę z cieciorki i mleko sojowe. Mieszam.
  8. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojone w piórka szalotki.
  9. Dodaję sól, pieprz ziołowy, kumin i paprykę wędzoną. Podsmażam.
  10. Kroję czerwoną paprykę.
  11. W osolonej wodzie gotuję groszek ok. 3 min.
  12. Wyjmuję podpieczone ziemniaki i układam na nie masę cukiniową, szalotki, groszek i paprykę.
  13. Piekę kolejne 30 min.
  14. Odstawiam na ok. 20 min, by trochę przestygła i stężała.
  15. Zapiekanka dobrze smakuje z łyżką śmietany wegańskiej lub sosem czosnkowym.
ziemniaki przed upieczeniem
masa cukiniowa

zapiekanka przed upieczeniem
zapiekanka po upieczeniu

0 komentarze

Prześlij komentarz