czwartek, 13 sierpnia 2020

TARTA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI


W ciepłe dni często gotuję obiad rano, by w godzinach najwyższych temperatur nie wchodzić do kuchni. Wybieram takie dania, które z powodzeniem można jeść na zimno. A niezjedzone "resztki" pakuję do lunch boxa lub zjadam na śniadanie. Dzisiaj padło na tartę! 

Składniki:

spód:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g margaryny wegańskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml zimnej wody

szpinak:

  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku (garść zostawiam do ozdoby)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego

masa z tofu:

  • 270 g tofu naturalnego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki soli czarnej kala namak
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 10 czarnych oliwek marynowanych w soli
  • 5 suszonych pomidorów

sos czosnkowy:

  • 3 łyżki śmietany wegańskiej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • sól, pieprz
do ozdoby: świeże liście szpinaku i płatki chilli

Wykonanie:

  1. Formę do tarty o średnicy 28 cm smaruję margaryną i odstawiam.
  2. Do blendera wrzucam pokrojoną w kostkę, zimną margarynę, dodaję mąkę, sól i zimną wodę.
  3. Mieszam, zagniatam ciasto i zawinięte w folię umieszczam w lodówce na ok. 1/2 godziny.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojony czosnek i szpinak.
  5. Dodaję przyprawy: sól, pieprz.
  6. Chwilę podsmażam i odstawiam.
  7. Blenduję tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, czarną sól, gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy
  8. Łączę masę tofu ze szpinakiem.
  9. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  10. Wyjmuję ciasto z lodówki i wylepiam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę 15 min.
  11. Na upieczony spód wylewam masę z tofu i szpinaku.
  12. Układam na niej suszone pomidory i oliwki.
  13. Całość zapiekam ok. 20 min.
  14. Z podanych wyżej składników przygotowuję sos czosnkowy.
  15. Tartę podaję z sosem czosnkowym, świeżymi liśćmi szpinaku i płatkami chilli.
tarta przed upieczeniem
tarta po upieczeniu

0 komentarze

Prześlij komentarz