W ciepłe dni często gotuję obiad rano, by w godzinach najwyższych temperatur nie wchodzić do kuchni. Wybieram takie dania, które z powodzeniem można jeść na zimno. A niezjedzone "resztki" pakuję do lunch boxa lub zjadam na śniadanie. Dzisiaj padło na tartę!
Składniki:
spód:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g margaryny wegańskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 ml zimnej wody
szpinak:
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku (garść zostawiam do ozdoby)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
masa z tofu:
- 270 g tofu naturalnego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól, pieprz czarny mielony
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki soli czarnej kala namak
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 10 czarnych oliwek marynowanych w soli
- 5 suszonych pomidorów
sos czosnkowy:
- 3 łyżki śmietany wegańskiej
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Formę do tarty o średnicy 28 cm smaruję margaryną i odstawiam.
- Do blendera wrzucam pokrojoną w kostkę, zimną margarynę, dodaję mąkę, sól i zimną wodę.
- Mieszam, zagniatam ciasto i zawinięte w folię umieszczam w lodówce na ok. 1/2 godziny.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojony czosnek i szpinak.
- Dodaję przyprawy: sól, pieprz.
- Chwilę podsmażam i odstawiam.
- Blenduję tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, czarną sól, gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy
- Łączę masę tofu ze szpinakiem.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i wylepiam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę 15 min.
- Na upieczony spód wylewam masę z tofu i szpinaku.
- Układam na niej suszone pomidory i oliwki.
- Całość zapiekam ok. 20 min.
- Z podanych wyżej składników przygotowuję sos czosnkowy.
- Tartę podaję z sosem czosnkowym, świeżymi liśćmi szpinaku i płatkami chilli.
tarta przed upieczeniem |
tarta po upieczeniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz