Chlebek irlandzki to chyba najszybsze ciasto jakie znam - 5 min roboty i 30 min pieczenia. Występuje w wersji na słodko i słono. Tutaj na słodko z żurawiną i skórką pomarańczy...ach co za zapach...nic, tylko łapać za jeden kawałek i próbować:) Do dzieła!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 g żurawiny suszonej
- 50 g tłuszczu roślinnego (rozpuszczonego)
- 450 ml mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
- W jednej misce umieszczam sypkie składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki.
- Do sypkich wlewam mokre i dokładnie mieszam łyżką.
- Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładam ciasto i formuję okrągły chlebek.
- Nożem kroję go na 8 części.
- Piekę w 220 stopniach 30 minut.
0 komentarze
Prześlij komentarz