![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj54STolHDhdFjZrInhpAgGktNNAzgA7OIaqL7kvy-kxcPPo0ghidwUpXO8cOOf_rBtWlq0rqI2v-SsE-QicRec0V5evhyQ-gxjTWDjN4i1m5fIzWgKlbCyg3CZyX-NCInCZjaMJ95Mg7LH/s640/1.jpg)
Chlebek irlandzki to chyba najszybsze ciasto jakie znam - 5 min roboty i 30 min pieczenia. Występuje w wersji na słodko i słono. Tutaj na słodko z żurawiną i skórką pomarańczy...ach co za zapach...nic, tylko łapać za jeden kawałek i próbować:) Do dzieła!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 g żurawiny suszonej
- 50 g tłuszczu roślinnego (rozpuszczonego)
- 450 ml mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
- W jednej misce umieszczam sypkie składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki.
- Do sypkich wlewam mokre i dokładnie mieszam łyżką.
- Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładam ciasto i formuję okrągły chlebek.
- Nożem kroję go na 8 części.
- Piekę w 220 stopniach 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNdQBHKylT2_apKZPZk-daR1zqyzbfcdkaHjD506cxhLN_baEHtoysrdEZeCvFel7-ugGJWrNkXspMaNN8CLoiM2eZcSxUtVkXmMFyOSxAU3-oYOBtWKduP1s4d43GBBfHMshq7c6KgoRr/s640/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNX__KQYYLH715NKuUGXM5sPcTDLlC0NDoWkhNXekqTj4SZSk2wTJ74cVLLAT69eRDO7GvyxpTOHweil4fnvHGrmuCeV_9JGkgEgfQsKsLFbtAdNoJ0E8W8xxbmZarLTdHTnrRZI527Cdq/s640/2.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz