sobota, 29 sierpnia 2020

CHLEBEK IRLANDZKI Z ŻURAWINĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY


Chlebek irlandzki to chyba najszybsze ciasto jakie znam - 5 min roboty i 30 min pieczenia. Występuje w wersji na słodko i słono. Tutaj na słodko z żurawiną i skórką pomarańczy...ach co za zapach...nic, tylko łapać za jeden kawałek i próbować:) Do dzieła!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 50 g tłuszczu roślinnego (rozpuszczonego)
  • 450 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

  1. W jednej misce umieszczam sypkie składniki i mieszam trzepaczką.
  2. Do drugiej miski wlewam mokre składniki.
  3. Do sypkich wlewam mokre i dokładnie mieszam łyżką.
  4. Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładam ciasto i formuję okrągły chlebek.
  5. Nożem kroję go na 8 części.
  6. Piekę w 220 stopniach 30 minut.

0 komentarze

Prześlij komentarz