Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a naprawdę nie mam ochoty i czasu na dłuższe stanie w kuchni, wybieram ten prosty przepis. Ciasteczka są miękkie, pachnące i czekoladowe, po prostu idealne. Mogą być bezglutenowe, gdy użyjesz odpowiednich płatków owsianych.
Składniki:
(na ok. 17 szt)- 100 g gorzkiej, wegańskiej czekolady
- 100 g płatków owsianych
- 125 g banana
- 25 g margaryny wegańskiej (może być olej kokosowy)
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego plus 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Czekoladę rozdrabniam w blenderze lub tarkuję na tarce. Odstawiam.
- W małej miseczce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam na 10 min.
- Do blendera lub miksera wrzucam płatki owsiane, pokrojonego banana, miękką margarynę, "jajko" z siemienia lnianego i sodę. Blenduję.
- Dodaję rozdrobnioną czekoladę i mieszam łyżką.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam kulki ciasta i spłaszczam (u mnie ciastka o średnicy ok. 5 cm).
- Piekę ok. 15 min.
- Czekam aż wystygną i dopiero próbuję!!!!
banalnie proste, szybkie a co najważniejsze przepyszne. Gorąco polecam w wersji z białą czekoladą vegańską, pyszota!
OdpowiedzUsuń