poniedziałek, 7 grudnia 2020

OWSIANE CIASTKA Z CZEKOLADĄ


Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a naprawdę nie mam ochoty i czasu na dłuższe stanie w kuchni, wybieram ten prosty przepis. Ciasteczka są miękkie, pachnące i czekoladowe, po prostu idealne. Mogą być bezglutenowe, gdy użyjesz odpowiednich płatków owsianych. 

Składniki:

(na ok. 17 szt)
  • 100 g gorzkiej, wegańskiej czekolady
  • 100 g płatków owsianych
  • 125 g banana
  • 25 g margaryny wegańskiej (może być olej kokosowy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego plus 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  2. Czekoladę rozdrabniam w blenderze lub tarkuję na tarce. Odstawiam.
  3. W małej miseczce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam na 10 min.
  4. Do blendera lub miksera wrzucam płatki owsiane, pokrojonego banana, miękką margarynę, "jajko" z siemienia lnianego i sodę. Blenduję.
  5. Dodaję rozdrobnioną czekoladę i mieszam łyżką.
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam kulki ciasta i spłaszczam (u mnie ciastka o średnicy ok. 5 cm).
  7. Piekę ok. 15 min.
  8. Czekam aż wystygną i dopiero próbuję!!!!


1 komentarz:

  1. banalnie proste, szybkie a co najważniejsze przepyszne. Gorąco polecam w wersji z białą czekoladą vegańską, pyszota!

    OdpowiedzUsuń