![]() |
A wszystko przez jeden, niewinny talerz w czarodziejskie, romantyczne róże...., który "upolowałam" w norweskim second handzie. Nowe naczynia wręcz "pchają" mnie do działania, gotowania nowych potraw. Czas w kuchni zatrzymuje się....Na takim talerzu czekoladowo-kawowe muffiny wyglądają po królewsku, a maliny podkreślają piękny kolor rysunku.
Składniki:
mokre:
- 90 g margaryny wegańskiej (ok. 6 łyżek) roztopionej
- 2 łyżki espresso
- 1 łyżka syropu klonowego
- 225 ml wody
- 4 łyżki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
suche:
- 375 ml mąki pszennej (250 g)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
do podania:
- stała część mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- maliny
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Do jednej miski wsypuję suche składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki, mieszam.
- Mokre wlewam do suchych i mieszam łyżką.
- Masę wlewam do foremek na muffinki (do 2/3 wysokości) i piekę ok. 20 -25 min.
- W międzyczasie ubijam stałą część mleczka kokosowego z puszki (wcześniej musi stać w lodówce przynajmniej dobę).
- Dodaję cukier puder i chwilę ubijam.
- Wkładam bitą śmietanę do lodówki.
- Kiedy muffiny ostygną, podaję je z bitą śmietaną i malinami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV9quw_q0Mj0dJ5wRFwL7-5cJ38f1K6q76tpNRnPrebwgBu1yf1FV_0_YkOw4wZsAnO-riBBd6BHQZSq_Frks65T-fFlU5xyvJYsw2oNCkiQmSSrdA9pIqJSmPXQqXkbyiifNgo2QGCs2w/w640-h640/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0CdxDRd79BYgXU2sSLWr7d4AJpMT4Z4ulfQeNt8HY62Aq45Js2U0vB3xVvkxnvJ_6D18TU6c6_dkoGtuYE8_4w87QUx3W99t0AJ4SjwVuUi0XRbdMlD_Vp-Vt1KojVMQ_1ViGBlu-f-3N/w640-h640/3.jpg)
![]() |
Talerz "upolowany" w norweskim secon handzie - Fretex |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz3ebNoivDNST_AfSix8ieGixauY8Zfsx2bzCmAanIBPcz9AJb4lZv0hKytw3_Dve0CaSACQkHiuCUnMk-a8RFGkgFrM7rOAwXco8j05u3uZJFgRDGl43S8ubI07zlF_5xRlBeovoSmVKY/w640-h640/5.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz