Składniki:
- 150 g dyni (u mnie hokkaido)
- 240 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki liści kolendry (lub natki pietruszki)
- olej do posmarowania falafeli
Wykonanie:
- Dynię kroję w kostkę i gotuję w małej ilości wody (można upiec w piekarniku lub ugotować na parze).
- Odcedzam i studzę.
- Przepłukaną ciecierzycę wrzucam do blendera razem z pozostałymi składnikami (oprócz zieleniny).
- Rozdrabniam, dodaję zieleninę i mieszam łyżką.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Formuję kulki, delikatnie spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smaruję falafele olejem.
- Piekę 10 min, odwracam i smaruję olejem drugą stronę.
- Piekę 15 min.
- Podaję z dowolnym sosem.
![]() |
Falafele przed pieczeniem |
![]() |
Falafele po upieczeniu |
Talerz ze zdjęcia "upolowałam" w norweskim second handzie - Fretex.
Naczynie wyprodukowane w słynnej fabryce w Egersund, która przez ponad 132 lata zaopatrywała Norwegów w ceramikę na każdą okazję. Szeroka gama modeli i dekorów odzwierciedlała rozwój ówczesnej sztuki i mody.
Fabryka została założona w 1847 roku jako Egersunds Potteri. Założyciel, Johan Feyer, nauczył się garncarstwa studiując w Newcastle upon Tyne. Po krótkim czasie fabryka stała się największym producentem kamionki w Norwegii.
Fabrykę zamknięto w 1979 roku.
W 1986 powstało Muzeum Ceramiki w Egersund, które przejęło archiwa i kolekcję przedmiotów z fabryki. Jest to jedyne muzeum ceramiki w Norwegii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwcZFkhaOPTnULViGcb1V_FcjCkLUO39zTCL3raOiabxztjMSQ9c4XeyeQUBwjfYCeqNsr9bhWeOXs4NxeFtWmBS4maQ0co8N9qdwkDYVZc9SiX7yg0_FNCiP6ZaG8dWEdET-TeRzoEfBD/w400-h400/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7b5pWzK8TFkWqflwOFJyWHFITvKGnuPbpirD5vl7uHW-FyxIF08Vtxl5wW6k187b5-LehffPQr9sA8Xj0TKf4PicPrJRwP0SKCrVYcRW8MZH52m4TFdMWdtrdlp3Hg-lqnyhVei0HtD2J/w400-h400/1.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz